Olena Zelenska: Iskustvo Izraela nas inspiriše

Radio Titograd

01.08.2022, 10:45h

2 min

Foto: Beta/Ao

Supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih susjeda.

“Nije pretjerano reći da iskustvo Izraela u prošlosti inspiriše građane Ukrajine. Mi vidimo snagu i moć izdržljivosti Izraelaca u teškoj situaciji u kojoj je Izrael bio tokom mnogih godina i vaša izdržljivost služi nam kao primjer”, rekla je Zelenska za izraelski TV Kanal 12.

Osvrćući se na pomoć Izraela Ukrajini koja se uglavom ograničava na humanitarnu Zelenska je rekla da njena zemlja cijeni sve što može joj se pruži, posebno liječenje ranjenih Ukrajinaca.

Neki ukrajinski zvaničnici pozvali su Izrael da obezbijedi vojnu pomoć, ali jevrejska država je nije poslala u pokušaju da održi odnose sa Rusijom.

Zelenska je rekla da je ukrajinski zdravstveni sistem preopterećen i da zato ona traži pomoć za Ukrajinu na svaki mogući način.

Izrael je ponudio da obučava ukrajinske zdravstvene radnike da pomognu pacijentima suočenim sa traumom zbog rata, u kojem je,kako se procjenjuje, ubijeno hiljade ukrajinskih civila, prenijeli su izraelski mediji.

U proteklim mjesecima grupa psihologa i terapeuta je posjetila Izrael da uči od izraelskih eksperata za traumu.

Supruga Zelenskog je rekla da Ministarstvo zdravlja Ukrajine procjenjuje da će takva vrsta pomoći biti potrebna za oko 15 miliona ukrajinskih gradjana i da nema vremena za gubljenje.

Intervju Olene Zelenske za izraelsku TV je samo jedno od mnogobrojnih javnih pojavljivanja u proteklm nedjeljama, pošto se dugo krila od početka rata idući od jednog skloništa u drugo.

Od tada je vratila u javnost i prošle nedjelje se obratila Kongresu SAD u sklopu nastojanja Ukrajine da dobije podršku Zapada.

Ona je izrazila zabrinutost da bi svijet mogao zaboraviti Ukrajinu zbog novih kriza koje izbijaju i misli da je upravo to ono što “napadačka strana želi da postigne” da se svi umore, da se svijet preplavi informacijima o ekonomskim problemima i da druge teškćoe utišaju glas Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24 . februara poslije više mjeseci napetosti. Rusija se u početku nadala da će pobijediti brzo ali se rat odužio.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

15.08.2022. u 21:49h

Titogradske vijesti, top1

15.08.2022. u 20:23h

Sport, top2

15.08.2022. u 19:11h

03.08.2022. u 09:59h

03.08.2022. u 09:59h

Skip to content