Olena Zelenska: Dok Britanci broje svoje novčiće na računu, mi brojimo žrtve

Radio Titograd

04.09.2022, 08:59h

< 1 min

Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ekonomski uticaj rata u Ukrajini težak je za saveznike, rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelenska za BBC, ali dok Britanci “broje novčiće”, Ukrajinci “broje žrtve”.

Olena Zelenska gostovala je u ‘Sunday with Laura Kuenssberg‘ te izjavila da bi kriza bila kraća kad bi podrška Ukrajini bila snažnija. U intervjuu snimljenom u Kijevu, takođe je rekla da je važno nastaviti isticati ljudske žrtve rata.

U opširnom intervjuu koji će danas biti emitovan, Olenu Zelensku upitali su kakvu poruku ima za Britance koji se suočavaju s ogromnim računima za struju, dijelom zbog ruske invazije na Ukrajinu i uticaja koji ona ima na svjetske cijene nafte i plina.

“Razumijem da je situacija vrlo teška. Ali dopustite mi da podsjetim da je u vrijeme pandemije covida-19, a ona još uvijek traje, takođe došlo do poskupljenja i Ukrajina je takođe bila pogođena. Cijene rastu i u Ukrajini. Ali uz to još i naši ljudi ginu. Dakle, kad počnete brojati novčiće na svom bankovnom računu ili u svome džepu, mi činimo isto i još brojimo svoje žrtve”, rekla je Olena Zelenska, prenosi BBC.

Komentar prve dame Ukrajine uslijedio je nakon prijedloga britanskog premijera Borisa Džonsona da će domaćinstva širom Evrope morati izdržati povećanje troškova života i ‘ostati uz Ukrajinu‘ kako bi se suprotstavili ruskoj agresiji. Predviđa se i da će stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine dosegnuti najviši nivo u posljednje 42 godine, i to čak 13,3 posto.

Bank of England rekla je da su glavni razlog visoke inflacije i niskog rasta sve veći računi za energiju, pouti rdstaknuti ruskom invazijom na Ukrajinu.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

06.12.2022. u 19:49h

06.12.2022. u 19:49h

Skip to content