Odluka Ministarstva finansija: Akcize na gorivo manje za 40 odsto naredna dva mjeseca

Radio Titograd

06.05.2022, 18:23h

2 min

Ministarstvo finansija na čijem čelu je Aleksandar Damjanović donijelo je odluku da akcize na gorivo smanji za 40 odsto naredna dva mjeseca.

Ovu odluku su, kako je potvrđeno “Danu”, poslali Vladi koja bi trebalo da je usvoji na elektronskoj sjednici što prije kako bi stupila na snagu do ponedjeljka kada će Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) da radi obračun.

Smanjenje akciza za 40 odsto značiće niže cijene benzina za 27 centi, a dizela za 21 cent. Ipak, to smanjenje će biti manje, jer po najnovijim podacima sa berzi, koje je “Danu” dostavio viši savjetnik u Udruženju naftnih kompanija Draško Striković, benzin treba da poskupi za osam, a dizel za sedam centi.

To bi značilo da će od utorka benzin pojeftiniti za 19 centi, a dizel za 14 centi po litru.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović pozvao je Ministarstvo finansija i Vladu da snize akcizu na gorivo 50 odsto, odnosno da iskoriste maksimalno zakonsku mogućnost koja im je data.

– Nakon usvajanja amandmana SD-a, koji predviđa mogućnost smanjenja akciza do 50 odsto za naredna tri mjeseca, pozivam Ministarstvo finansija i Vladu da tu mogućnost iskoriste – da smanjenjem akcize 50 odsto utiču na snižavanje cijene dizela 27 centi, a bezolovnog 33 centa po litru – napisao je Šehović na svom Tviter nalogu.

Iz SD-a su podsjetili da je za godinu i po cijena dizela porasla oko 80 odsto, a bezolovnog 55 odsto, a da je pritom reakcija naše države u potpunosti izostala, za razliku od gotovo svih drugih koje su pravovremeno našle način da zaštite interes svojih građana.

Da su se akcize smanjile 50 odsto, cijene bi pale za 25 centi kod benzina, a 20 centi kod dizela.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content