Odjeci: Sudovi ponekad ohrabruju nasilnike

Radio Titograd

14.08.2023, 07:54h

3 min

Foto:CDM

Slučaj sudske presude u kojoj je Kolašinka M.Ž. kažnjena novčano zbog prekoračenja nužne odbrane nakon što je napadnuta od državljanina Turske U.E. izazvao je brojne reakcije. Advokat Aleksandar Kovačević u razgovoru za Portal RTCG ocijenio je da, ukoliko je turski državljanin dodirivao M.Ž. po intimnim djelovima tijela, onda je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje – za koje je zaprijećena kazna zatvora do dvije godine.

Državljanin Turske U.E. je 4. avgusta na kolašinskom Trgu Vukmana Kruščića napao M.Ž. koja ga je, nakon što ju je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela udarila više puta. Njoj se na teret stavlja prekršaj iz člana 10. stav 2 Zakona o javnom redu i miru.

Stoga M.Ž. mora da plati i sudske troškove, te troškove sudskog tumača za turski jezik.

Podsjećamo, sudija za prekršaje Alija Beganović je oboje učesnika tog incidenta proglasio krivim zbog kršenja Zakona o javnom redu

“Okrivljeni se ponašao naročito bestidno i uvredljivo prema oštećenoj, na način što je, nakon kraće komunikacije, uhvatio rukom u predjelu brade, a nakon što mu je sklonila ruku s brade, uhvatio je za zadnjicu. Okrivljena je fizički napala U. E. na način što mu je zadala više udaraca, zatvorenom i otvorenom šakom, u predjelu glave i tijela”, piše u riješenju Suda objavljeniom na društvenim mrežama.

Advokat Kovačević pojašnjava da je M.Ž. imala pravo da se brani.

“Žena je imala pravo da se brani i ako je muškarac zadobio lake tjelesne povrede, to je u okviru nužne samoodbrane i nema ni prekršajne ni krivične odgovornosti”, kazao je Kovačević.

Kolašinki M.Ž. sud u toj opštini izrekao je opomenu i kaznu od 50 eura nakon što je prijavila turskog državljanina za napad. Kako tvrdi, državljanin Turske E.U. je 4. avgusta na kolašinskom Trgu Vukmana Kruščića napao M.Ž. koja ga je, nakon što ju je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela udarila više puta. Njoj se na teret stavlja prekršaj iz člana 10.

Zbog kršenja Zakona o javnom redu U. E. je kažnjen novčanom kaznom od 300 eura, ali, kako piše u rješenju, s obzirom da je bio u pritvoru duže od osam, a kraće od 20 sati, kazna mu je umanjena za 25 eura.

M.Ž. je izrečena opomena, ali ima obavezu i da plati 82 eura za troškove prekršajnog postupa, od čega se 52,50 eura odnosi na angažovanje tumača za maternji jezik U.E.

“Opomenu sam dobila jer sam navodno prekršila nužnost u samoodbrani, to što je on imao namjeru koju je imao – nikom ništa. Ja sam kriva što sam se branila”, kazala je M. Ž. za Portal RTCG.

Ona će na presudu uložiti žalbu.

Turski državljanin je postupajućem sudiji kazao da je on napadnut, te da je M.Ž. koja je, kaže, nasrnula na njega, bezuspješno pokušao da makne od sebe.

Jelušić: Kazne pooštriti da budu odvraćajuće za nasilnike

Funkcionerka GP URA Božena Jelušić kaže za Portal RTCG da svjedočimo da je odluka suda diskutabilna, te da uprkos formalnoj ravnopravnosti prisustvujemo porastu svih oblika nasilja nad ženama.

“Trebalo bi da se kazne pooštre, tako da bi bile odvraćajuće za nasilnike. Ne može postojati isti aršin za žene i muškarce kad je nasilje u pitanju, jer je na djelu dugotrajna tradacija represije, običaja i rodno neutralnih propisa na žene, koji suštinski produžavaju represiju”, kazala je Jelušić.

Ona ocjenjuje da se u ovom slučaju kažnjava i to što je napadnuta žena slučajno bila jača i izašla iz rodnog rova namijenjenog ženi kao žrtvi.

“Odluka suda je sramotna, nimalo odvraćajuća, kakve bi trebalo da budu kazne za nasilnike”, poručuje Jelušić.

Povodom ovog događaja, reagovali su i iz Alijanse žena DPS-a, tražeći dopunu zakona u oblastima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:19h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:54h

Titogradske vijesti, top2,

13:50h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 12:38h

Skip to content