“ODISEJ” Privatna letjelica sa Floride lansirana na Mjesec

Radio Titograd

16.02.2024, 07:10h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Letjelica koju je izgradila vazduhoplovna kompanija “Intuitive Machines” sa sjedištem u Hjustonu, lansirana je sa Floride danas u okviru misije prvog američkog slijetanja na Mjesec u više od pola vijeka i riječ je o prvoj letjelici u privatnom vlasništvu.

Letjelica “Odisej” poletjela je iz NASA svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu.

U uživo prenosu NASA-SpaceX vidjela se dvostepena raketa od 25 spratova kako polijeće iznad atlantske obale Floride.

Nekoliko trenutaka kasnije, operacije misije u Hjustonu su primile prve radio signale od “Odiseja” kada je letjelica započela automatizovani proces uključivanja svojih sistema i orijentisanja u svemiru, prenijeli su komentatori u uživo prenosu.

Lansiranje 15. februara uslijedilo je mjesec dana nakon što je letjelica druge privatne kompanije “Astrobotic Technology” pretrpjela kvar na pogonskom sistemu na putu ka Mjesecu ubrzo nakon što ga je lansirana 8. januara.

Bio je to treći put da privatna kompanija nije uspjela da postigne “meko slijetanje” na površinu Mjeseca, nakon bezuspješnih pokušaja kompanija iz Izraela i Japana.

Planovi su da “Odisej” stigne na odredište nakon jednonedjeljnog leta, a slijetanje je planirano za 22. februar u krater Malapert A blizu južnog pola Mjeseca.

Ako bude uspješan, let bi predstavljao prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od posljednje misije na Mjesecu sa posadom Apola 1972. godine i prvo koje je izvela privatna kompanija.

Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez, Kina, Indija, Japan su zemlje koje su izvele uspješna slijetanja na Mjesec.

Kina je prva na svijetu u 2019. koja je sletjela na drugu stranu Mjeseca.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content