Odgovor na pismo umirovljenog Mitropolita Mihaila

Radio Titograd

09.09.2023, 11:32h

2 min

Pozivamo osobe koje koriste duboke godine umirovljenog Mitropolita Mihaila i izlažu ga svakodnevnim ispadima koji ne priliče da prestanu da obmanjuju i javnost i njega. Jer nakon što je umirovljeni Mitropolit Mihailo potpisao saopštenje na koje nema pravo i koje mu serviraju a u kojem je navedeno da su juče oko 17časova obijena vrata na crkvi Svetog Pravednog Ivana Crnojevića u Lovćenskoj ulici na Cetinju, te za to optužiuju Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Borisa i svještenika Stefana Markovića,  prinuđeni smo da crnogorsku javnost informišemo o činjenicama. Sa žaljenjem moramo navesti da su netačne konstatacije da su juče u 17časova obijena vrata na pomenutoj crkvi na Cetinju, što se može lako provjeriti uvidom u snimke sa sigurnosnih kamera. A istu činjenicu su utvrdili službenici policije nakon lažnog prijavljivanja.Jedina je istina da su u crkvu Svetog Pravednog Ivana Crnojevića na Cetinju  juče oko 13.30 časova, neovlašćeno bez dozvole i pristanka starješine crkve ušli Duško Glendža i njegov zet Ratko Timotijević, što se takođe može provjeriti uvidom u snimke sigurnosnih kamera. Takođe radi javnosti moramo i istaći da su Glendža i Timotijević nakon neovlašćenog ulaska zamijenili bravu i na taj način onemogućili svještenicima i vjernicima da koriste crkvu. Moramo i dodati da je jedan ključ od crkve još u subotu svještenik Stefan Marković dostavio sada umirovljenom Mitropolitu Mihailu na njegov zahtjev.
Pozivamo umirovljenog Mitropolita Mihaila da se ubuduće uzdrži od ovakvih neovlašćenih akata jer na taj način ne unosi nemir među vjernike Crnogorske pravoslavne crkve i krši kanone.Takođe ga pozivamo da utiče na na svog prijatelja Glendzu da vrati staru bravu na vrata crkve , kako bi svještenici mogli da obavljaju molitve zajedno sa vjernicima.
Dodajemo i da su snimci sa sigurnosnih kamera predati cetinjskoj policiji, te ih pozivamo da javnosti saopšte činjenice i istinu koja se može utvrditi uvidom u te snimke.
Ovo nije jedini atak na svještenstvo  i imovinu svih nas u CPC naime  pokušava se svještenik u Podgorici Neđeljko Furtula izbaciti iz crkvene kuće sa suprugom i dvoje maloljetne đece na ulicu. Bez osnova jer umirovljeni Mitropolit nema više nikakve ingerencije niti formalnu mogućnost da donosi bilo kakve odluke.Može u hrišćanskoj  ljubavi prije svega da prihvati naš poziv da  zajedno u neđelju služimo svetu liturgiju na Cetinju u crkvi svetog Ivana i da omogućimo svještenicima i vjernicima da bez problema prinose svoje molitve Bogu.
Svi su pozvani da zajedno primomo Tijelo i Krv Gospodnju.
Iz kabineta
Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Borisa

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:19h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:54h

Titogradske vijesti, top2,

13:50h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 12:38h

Skip to content