Odbor jednoglasno: Saslušati Spajića i Šaranovića zbog izbora v.d. direkora Uprave policije

Radio Titograd

19.03.2024, 11:24h

3 min

Foto:Printscreen

 

Odbor za bezbjednost i odbranu donio je danas  jednoglasno odluku o kontrolnom saslušanju premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, povodom dešavanja na sjednici Vlade na kojoj je imenovan vršilac dužnosti direktora policije. Inicijativa su potpisali poslanici Demokratske partije socijalista Danijel Živković i Nikola Janović, Građanskog pokreta URA Filip Adžić, Socijaldemokrata Nikola Zirojević i Posebnog kluba Jevrosima Pejović. U inicijativi navodi da je kontrolno saslušanje potrebno s obzirom na situaciju oko izbora v.d. direktora policije i dešavanja na sjednici Vlade, gdje su se njeni članovi međusobno optuživali za izvršenje krivičnih djela i kršenje zakona.

Janović je saopštio da je zbog teških optužbi između Šaranovića i Spajića, kao izjave o krivičnim prijavama protiv članova Vlade i predsjenika Vlade, bezbjednosti sektor očigledno postao plijen između partija vladajuće većine .

” Da vidimo koja su to dešavanja, da li je na zakonit način izvršen odabir v.d. direktora Uprave policije , sa obzirom da onu noć od ponoći do tri sata ujutro, praktično i nijesmo imali direktora policije. Na taj način Vlada je dovela u nestabilnost sektor bezbjednosti”, kazao je Janović.

Boris Bogdanović  iz Demokrata je kazao da jedva čeka kontrolno saslušanje Šaranovića i Spajića, kako bi se raspravili svi akspekti po njemu nezakonitog izbora v.d. direktora Uprave policije.

”Na političkoj sceni pojedini manipulišu ističući karakter svog političkog subjekta ispred svih ostalih”, dodao je poslanik Bogdanović.

Istakao je da će Demokrate do IBAR-a nastaviti podršku Vladi, a nakon toga slijedi procjena da li će dalje nastaviti zajedno.

Miodrag Laković iz PES-a je pozdravio najavu Bogdanovića da bi nadležni trebalo da ispitaju zakonitost odluke.

”Jedino bih imao primjedbu na vaše insinuacije o nekoj diktaturi, ali to pripisujem političkoj retorici. Učestvovali vi u njoj ili ne, 44. Vlada će ispuniti sve zacrtane ciljeve, kako god ta Vlada bude strukturirana”, rekao je Laković.

Filip Adžić iz URE je rekao da je na djelu pokušaj urušavanja sektora bezbjednosti, koja je kako navodi počela prije dva ili tri mjeseca.

”Imam informacije da se poligraf ”zapalio” koliko su kandidati lagali”, rekao je Adžić i naveo da je sklon da više povjerenja ima u Demokrate nego u PES.

Jelena Nedović iz PES je saopštila da je sektor bezbjednosti degradiran jer 1.600 službenika.

“Niko nije vodio ozbiljnu politiku, da mi kad dođe sezona moramo službenke sa sjevara da šaljemo na jug, a da za to vrijeme cvjeta kriminal na sjeveru. Godinam ti policijaki službenici rade u lošim uslovima. Godinam su se zapošljavali ljudi koji ne ispunjavaju uslove, godinama politizovali institucije sitema, kao što smo politizovali i ovaj sistem. Tome treba da se stavi tačka. da li se neko ikad bavio kako policijski službenik sa platom od 500 -600 eura ima tri kuće, i vikendicu”, kazala je Nedović.

Ona je kazala da Aleksandar Radović , vršilac dužnosti UP ima preporuku direktorice EUROPOL-a, besprekornu biografiju.

Adžić je kazao da treba pitati Spajića zašto je smanjen budžet policije i time spriječeno zapošljavanje nedostajućeg kadra.

“Vodila se računa o meterjalnom stanju policijskih služebnika , oni su od 2022.giodine, oko 40 odsto povećane zarade. Loša kadrovska rješenja smo i mi isticali svo vrijeme i vidi se koliko je takvih službenika završilo u UKIS-u. Ne postoji veći upliv politike od ovog koji se sad desio. Ja iskreno vjerujem da ni jedan od kandidata nije “politički obojen”, ali ste vi ovaj proces “obojili” politički, saopštio je Adžić.

Danijel Živković iz DPS je saopštio da je sam izbor Radovića potpuno nezakonit, od početka do kraja.

“Nakon optužbi ministra Šaranovića da je počinjeno krivično djelo, logično je očekujemo od nadlženih da reaguju po službenoj dužnosti. Očekujemo da dobijemo podatke šta se dešavalo na sjednici Vlade tokom izbora v.d.”, kazao je Živković.

On je kazao da je bilo više nezakonitosti, jer je zakon vrlo jasan kako se bira direktor policije

“Ako je to neko uradio sa umišljajem, radi se o krivičnom djelu. Takođe čuli smo i da je u radnjama ministra Šaranovića bilo nezkontosti, pa i to treba da se ispita. Politička borba za prevlsat u bezbjednosnom sektoru”, kazao je Živković, dodajući da neće da ulaziti u odnose između vladajućih partija, i da li će neko biti u vladi ili neće.

”Ovo jedino mogu da razriješe vanredni parlamentarni izbori”, kazao je Živković. Ističe i da su podnijeli prijavu koja se tiče tajnog zaduženja i pokušali da otvore parlamentarnu istragu u prethodnom mandatu, ali da tada, kako daje, nije bilo sluha za to.

“Institucije neka rade svoj dio posla, vidjećemo da li će dati odgovor i na ovo pitanje”, kaže Živković.

On je dodao da vladajuća većina i nije baš tako trasparetna i otvorena za saradnju kako su pričali, te da će mnogo brže izgubiti podršku građana nego što su je zadobili.

“To ćemo vidjeti uskoro, mnogo brže nego što mislite”, kazao je Živković.

Bogdanović je saopštio da nije prejudicirao odluku Ustavnog suda, ukazao sam samo na to koje su bile anomalije za izbor v.d. direktora UP i izkazao svoje pravno mišljenje.

“Čuli smo da će jedna partija uvesti Crnu Goru u EU sama, ali ne može sama jer nema parlamentarnu većinu. Znači ne može, ni bez čarobnog štapića, ni bez “političkih zečeva” iz šešira, a ko su ti “zečivi” svi ćemo ovdje vidjećemo imaćemo prilike. Što se tiče haosa u bezbjednosnom sektoru ništa se ne brinite”, kazao je Bogdanović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content