Odbor Glavnog grada Evrope sad: Tražimo hitnu ostavku Čađenovića

Radio Titograd

09.02.2023, 17:56h

2 min

Zbog niza propusta koji su nanijeli ogromnu finansijsku štetu građanima Podgorice, ali i narušili lični integritet zaposlenih, tražimo hitnu ostavku Andrije Čađenovića, direktora Čistoće, dugogodišnjeg funkcionera DPS-a, koji je već dva puta osuđivan za mobing, i zbog kojeg država trpi kritike u izvještajima Evropske komisije, poručili su iz Odbora Glavnog grada Pokreta Evropa sad.

U Glavnom gradu se, poručuju, sprovodi sve osim pravde.

“A to pokazuje i primjer Denisa Hota koji se već godinama bori za pravednije društvo.

Iako je potvrđena presuda Osnovnog suda po kojoj Hot treba da se vrati u Ćistoću, uprava ovog gradskog preduzeća je izmislila da će na posao čekati do nove sistematizacije.

Ovim je uprava Čistoće, u kojoj Hot ima status zviždača, poslala obeshrabrujuću poruku za sve one koji se godinama unazad bore za bolje društvo, ali i javnosti dokazala da svjesno krši prava radnika.

Podsjećamo, Hot je u cilju zaštite svojih prava, ali i prava svih radnika i interesa građana Podgorice, podnio niz tužbi kojima je ukazivao na zloupotrebe resursa čija procijenjena šteta će u najboljem slučaju građane koštati stotinama hiljada eura”, naveli su u saopštenju.

Javnost je, kako kažu, već upoznata sa brojnim zloupotrebama unutar preduzeća Čistoća.

“A činjenica je i da već mjesecima prikrivaju izvještaje o poslovanju, podatke o broju zaposlenih i podatke o zaradama javnih funkcionera.

Samo u toku izborne kampanje 2020. godine u Čistoći je zaposleno oko 120 radnika posredstvom Agencije za ustupanje zaposlenih, čime su se dovijali eksplicitnoj zabrani zapošljavanja u izbornom ciklusu. Sa ovom praksom je nastavljeno i u toku kampanje za lokalne izbore u Podgorici 2022. godine, pa je tako ovo preduzeće pred početak kampanje usvojilo novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, koji nije javno objelodanjen, niti je dostavljen nadležnim institucijama, a kojim se stvaraju preduslovi za novo zapošljavanje.

Zbog navedenog, ali i niza drugih propusta koji su nanijeli ogromnu finansijsku štetu građanima Podgorice, ali i narušili lični integritet zaposlenih, tražimo hitnu ostavku Andrije Čađenovića, direktora Čistoće, dugogodišnjeg funkcionera DPS-a, koji je već dva puta osuđivan za mobing, i zbog kojeg država trpi kritike u izvještajima Evropske komisije. Shodno Statutu ovog gradskog preduzeća, nakon presude kojom je potvrđeno da je direktor prekršio prava radnika, stekli su se i formalno pravni uslovi da se Čađenović razriješi sa mjesta direktora. Ipak, vjerujući da su oni koji bi takvu odluku trebalo da donesu i sami u poziciji kršenja prava – pozivamo Čađenovića da hitno podnese ostavku.

Na kraju, važno je naglasiti da će nova gradska uprava, formirana na izbornoj volji građana, raditi isključiivo po zakonu, poštujući pravdu i zaposlene, pa ohrabrujemo sve one koji su u sličnoj situaciji da slijede dobar primjer Denisa Hota i istupe u cilju zaštite ličnog integriteta, pravde i resursa koji pripadaju svim građanima Podgorice”, piše u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content