Od čega zavisi da li ćete roditi blizance?

Radio Titograd

28.02.2023, 05:14h

< 1 min

Foto:Unsplash

Mnogo žena priželjkuje blizance, ali s druge strane vjeruju da to nije moguće očekivati ukoliko ih niko ranije u porodici nije imao. Međutim, to nije uvijek pravilo.

Postoje primjeri kada nijedan partner nije imao blizance u porodici, a ipak je žena začela upravo blizance.

Moguće su situacije kada jajnici žene u vrijeme ovulacije ispuste dvije jajne stanice, pa se obje oplode i postanu embrioni. Rezultat su identični blizanci, a do začeća jednojajčanih blizanaca dolazi kada se jedan embrion podijeli na dva u ranoj fazi razvoja, piše Avaz.

Naslijeđe sa ženske strane

Odavno je poznato da žene čije porodice imaju blizanačku trudnoću češće rađaju blizance jer genetika ipak igra najvažniju ulogu. Takođe, veća je vjerovatnoća da će majke koje rode u kasnijim godinama, ili koje se liječe od neplodnosti imati blizance.

Varijanta gena

Istraživači su analizirali genome 1.980 žena koje su začele blizance prirodnim putem, te su ih uporedili s 12.953 majke koje su rodile jedno dijete. Primijetili su da postoje određene varijacije u genu prozvanom FSH koje su češće kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je s hormonom FSH, koji stimuliraju folikule i pomaže jajnoj ćeliji da sazri. U tijelu žena s povećanom koncentracijom ovog hormona jajašce se oslobađa tokom ciklusa nakon što je sazrelo. Ako u tijelu ima više hormona FSH, veće su šanse da će se tokom ciklusa osloboditi dvije jajne ćelije.

Osjetljivi jajnici

Druga varijanta je gen koji se zove SMAD3. Ove žene proizvode prosječnu količinu FSH hormona, ali su njihovi jajnici mnogo osjetljiviji na hormone, zbog čega se mjesečno oslobađaju dvije jajne ćelije.

Naučnici tvrde da su to samo neke od varijanti, ali da se šansa za rođenje blizanaca povećava za 29 posto.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content