Minimalna penzija će biti 270 eura

Radio Titograd

30.07.2022, 19:04h

3 min

U toku je deveta sjednica Prvog redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Iako još nije završena osma redovna sjednica redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore Đurović je zakazala za danas novu devetu sjednicu.

Na početku, usvojene su izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Inače, sama sjednica kasnila je skoro pet sati – za to vrijeme, između ostalog, održan je i kolegijum predsjednice Skupštine.

Nije još poznato da li će na dnevnom redu biti izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Međutim, Demokratska Crna Gora i Demokratski front tvrde da je Đurović na zahtjev DPS-URA sazvala sjednicu Skupštine sa tačkom dnevnog reda Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru, ali da se unaprijed zna da ovo nije pravi razlog sazivanja sjednice, već namjera predlagača da dopunom dnevnog reda uvede Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se Zeta odvaja od Podgorice.

Sinoć je Skupštini dostavljeno pozitivno mišljenje Vlade o prijedlogu za formiranje Opštine Zeta.

Poslanici crnogorskog paramenta između ostalog treba da se izjasne o Prijedlogu odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a u odnosu na događaje na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, Prijedlogu rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Prijedlogu rezolucije o genocidu u Pivi i Velici….

Prema Poslovniku Skupštine prvo redovno zasijedanje (proljećno) parlamenta počinje prvog radnog dana u martu i traje do kraja jula – znači da se ove dvije sjednice parlameta moraju završiti najkasnije 31. jula kako ne bi došlo do kršenja Poslovnika.

Slaven Radunović (DF) naglasio je uoči rasprave o Prijedlogu odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a u odnosu na događaje na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, zbog toga što za nju nije izdata saglasnost o raspravi na Zakonodavnom odboru, da je potrebno da se Skupština prije svega izjasni da li želi o njoj da raspravlja.

O ovoj tački Dnevnog reda Skupština će se izjasniti naknadno.

Podržana parlamentarna istraga o Možuri

Skupština Crne Gore usvojila je odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi s projektom izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

Po pitanju formiranja anketnog odbora glasalo je 77 poslanika i svi su bili za, dok je za otvaranja parlamentarne istrage glasalo je 78 poslanika.

Na početku sjednice usvojene su izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Glasalo je 77 poslanika, 47 za, 30 protiv, a uzdržanih nije bilo.

Usvojena Rezolucija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, 18 poslanika bilo je protiv

Predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu naišao je na osudu Prave Crne Gore i lidera Marka Milačića koji je podnio sedam amandmana, kazavši da je ovo Rezolucija dvostrukih aršina.

“Ako se Skupština određuje u odnosu na vojne agresije, mislim da je naša moralna i politička obaveza da se prvo odredimo prema bombardovanju SR Jugoslavije. Ako to nije bila agresija, a predlagači ove rezolucije i oni koji stoje iza nje, a nijesu iz Crne Gore, kažu da nije – onda ni ovo o čemu danas govorimo nije agresija”, poručio je Milačić, ističući da je u pitanju rezolucija protiv Crne Gore i njenih ‘tradicionalnih patnera.

Nekoliko Milačićevih amandmana je u startu odbijeno jer se smatraju pravno neutemeljenim, a njegova prva četiri amandmana nijesu izglasana.

Skupština Crne Gore podržala je Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Glasalo je 77 poslanika, 55 je bilo za, 18 protiv, a tri su bila uzdržana.

Poslanici su usvojili i Carinski Zakon.

Usvojene su i izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Skupština je usvojila i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa dodatno povećanje iznosa najnižih penzija od 1. septembra, a koje je predložila Socijdemokratska Crna Gora (SD).

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Usvojen je predlog Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici. Za Rezoluciju je glasalo 40 poslanika, tri su bila protiv, a 28 uzdržanih.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2,

21:31h

Titogradske vijesti, top2

16.08.2022. u 21:25h

Titogradske vijesti, top2

16.08.2022. u 21:15h

Titogradske vijesti, top2

16.08.2022. u 20:26h

Titogradske vijesti, top1

16.08.2022. u 20:19h

Skip to content