Očeve navike ispijanja alkohola mogu uticati na izgled bebinog lica

Radio Titograd

17.11.2023, 05:52h

< 1 min

Foto:Shutterstock

Očeve navike pijenja alkohola prije začeća mogu oštetiti lica njihovih beba, pokazuju istraživanja. Američki naučnici otkrili su da obilno piće u mjesecima prije začeća može uticati na bebine oči, glavu, usta i vilicu.

To je zato što alkohol može uzrokovati poremećaj fetalnog alkoholnog spektra (FASD), koji utiče na rast lica u materici i oštećuje mozak.

Prethodno istraživanje je pokazalo da pijenje alkohola kod majki može dovesti do nešto kraćeg, više okrenutog nosa kod djece, a ova studija ga povezuje i s alkoholom prije začeća kod oca.

Autor studije, profesor Michael Golding, razvojni fiziolog sa Teksaškog univerziteta A&M, rekao je: “Kada je otac konzumirao alkohol, vidjeli smo duboku promjenu na licu bebe.”

Hronična izloženost muškaraca alkoholu (definisana kao konzumacija više od pet pića u četvorosatnom periodu) mogla bi izazvati osnovne defekte fetalnog alkoholnog sindroma.

Potomci muškaraca koji su pili imali su veće šanse da imaju manje oči, zgnječena lica i manja usta te manju vilicu.

Uši su im bile niže pozicionirane u poređenju sa bebama čiji očevi nisu puno pili, a vilice su im bile defektne.

Oni su takođe bili u većem riziku od mikrocefalije, nerazvijenosti glave i mozga, kao i manje porođajne težine, koja se pogoršavala što je muški roditelj više konzumirao alkohol.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content