Objavljujete li fotke svoje djece na internetu? Nakon ovoga ćete prestati

Radio Titograd

29.05.2024, 05:58h

< 1 min

Foto:Printscreen

 

Vještačka inteligencija uzima sve više maha u svakodnevnom životu pa čak i oni koji ne znaju najbolje da se služe tehnologijom danas mogu koristiti AI aplikacije za kreiranje raznog sadržaja.

Upravo ta činjenica aktualizovala je reklamu koja je objavljena prije nekoliko mjeseci, a u sklopu kampanje “ShareWithCare”.

Video prikazuje djevojčicu koja se pretvara u odraslu ženu zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. Kampanja ima za cilj da upozori i pozove roditelje da ne objavljuju, odnosno ne dijele fotografije i video snimke svoje djece na društvenim mrežama.

Kampanju je pokrenula firma “Deutsche Telekom”, a objavljeni video postao je viralan i upozorava na moguće posljedice tzv. “sharentinga”, odnosno dijeljenja snimaka djece ponosnih roditelja.

Priča o Eli, devetogodišnjoj djevojčici, predstavljena je kako bi se pokazale moguće negativne posljedice dijeljenja fotografija i video snimaka djece na internetu.

Kroz kampanju se naglašava da te objave mogu dovesti do zloupotrebe ,odnosno krađe identiteta, do dječje pornografije i do tzv. deepfake prevara (fotografije, video i audio snimci izmanipulisani zahvaljujući softveru vještačke inteligencije; softver na osnovu fotografija i videa može modifikovati ili rekonstruisati na izuzetno realističan način karakteristike i pokrete nekog lica ili tijela i vjerno oponašati određeni glas).

Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:48h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:43h

Skip to content