Obilježen vijek od pogibije komitske grupe Sava Raspopovića u Šćepan dolu kod Nikšića

Radio Titograd

29.12.2023, 11:21h

3 min

Foto: UBNOR, Antifašisti Nikšića

UBNOR i antifašisti Nikšića organizovali su čas sjećanja na današnji dan kada je prije 100 godina u Šćepan dolu kod Nikšića stradala komitska grupa znamenitog crnogorskog komite Sava Raspopovića i potsjetili se na 100 godišnjicu od zvjerskog ubistva porodice komite Petra Zvicera u Rokočima.

“Sjećanje na ove tragične događaje crnogorske istorije prisutne je potsjetio Blažo Nikolić govoreći o stradanju grupe Sava Raspopovića, dok je o Petru Zviceru i stradanju njegove porodice govorio Brano Nikčević. Moderator na večeri bio je Miro Nikolić koji je recitovao pjesmu Iva Jovićevića „Na grobu jedanaest osvetnika“ i Jevrema Brkovića „Kad su goreli Zviceri“”, saopšteno je iz UBNOR-a i antifašisti Nikšića.

Foto: UBNOR, Antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR, Antifašisti Nikšića

Govoreći o pogibiji Sava Raspopovića, Muja Bašovića, Petra Zvicera i drugova u Šćepan dolu Blažo Nikolić je istakao da je njihovom pogibijom uništena jedna od posljednjih najorganizovanijih komitskih četa koja je djelovala na području Katunske nahije, Nikšića, Rumije, Crmnice…

Već su bile četiri godine kako komitski pokret nije dao da nova vlast SHS kraljevine uspostavi red i mir u Crnoj Gori. Za uništavanje komitskih grupa Beograd daje odriješene ruke sreskim načelnicima i žandarmeriji ne žaleći sredstava i raspisuje nagrade za ubijene i zarobljene komite i na 100.000 dinara. Kako plahih i lakomih ima u svakom vremenu, tako se i tada našao jedan koji je prokazao žandarmima komitsku četu Sava Raspopovića koja se bila sklonila kod svog jataka tog kobnog 27. decembra 1923. godine. Opkolivši kuću jake žandarmerijske snage pozvale su komite na predaju, ali iako u bezizlaznoj situaciji komiti nijesu ni pomišljali na to. Jedino su tražili da se pušti porodica jataka koja nije ništa kriva što je i dozvoljeno.

Poslije sedam časova žestoke borbe i otpora komiti su savladani. Njihova izmasakrirana tijela na volujskim kolima prevežena su do Nikšića i položena na snijeg blizu crkve Sv. Vasilija Ostroškog. Tu je napravljena i fotografija đe su se ubice slikali iznad tijela svojih žrtava uživajući u svom zločinu. Tu jezivu sliku ubijenih crnogorskih komita prenijela je i engleska štampa, a na pitanje poslanika u Donjem domu britanskog parlamenta o ovom zločinu iz vlasti Kraljevine SHS odgovoreno je da su pobijeni sa slike „samo obični razbojnici“.

Foto: UBNOR, Antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR, Antifašisti Nikšića

Govoreći o komitskom pokretu nastalom u prelomnim istorijskim trenucima za Crnu Goru Brano Nikčević podsjetio je da je ovaj pokret počeo da slabi 1923. godine. Porodice komita su ubijane, proganjane i hapšene ističući kao primjer najvećeg zločina koji se desio porodice komite Petra Zvicera.

Ta noć 25. aprila 1923. godine biće upamćena kao noć kada se desio jedan od najvećih zločina u crnogorskoj istoriji, što nije bilo zapamćeno u hiljadugodišnjoj njenoj istoriji trajanja i postojanja. Svu Petrovu porodicu koja se te noći zatekla u njegovoj kući: majku, ženu sa troje maloljetne đece, brata i sestru su tukli, mučili, zaklali, odnosno ubili, a zatim ih ubacili u kuću i zapalili je. Jedino su pošteđeli Petrovu babu Đurđu koju su izveli iz kuće i svezali za jednu trešnju da gleda kako joj gori familija.

Delegacija UBNOR-a i antifašista Nikšića položila je i cvijeće na spomenik crnogorskim komitima koji su se borili za pravo čast i slobodu Crne Gore na trgu Save Kovačevića u Nikšiću.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content