O Sinđelićevom zahtjevu za azil odlučiće možda do oktobra

Radio Titograd

27.08.2019, 00:00h

2 min

Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi do početka oktobra da odluči o zahtjevu za azil Saše Sinđelića, svjedok saradnik u prvostepeno okončanom postupku za pokušaj terorizma.

Međutim, kako su iz MUP-a pojasnili Dnevnim novinama, shodno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, u izuzetnim prilikama odlučivanje po zahtjevu može potrajati i 21 mjesec.

“Uobičajeno trajanje procedure za odlučivanje je oko tri mjeseca, a u složenijim postupcima i duže, u skladu sa zakonom”, dodaju iz MUP-a.

Podsjetimo, Sinđelić je uhapšen početkom jula po međunarodnoj potjernici Interpol Zagreb, nakon čega mu je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor. On je tada i zatražio azil. Hrvatska ga je potraživala zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje kazne zatvora po tamošnjoj pravosnažnoj presudi za ubistvo i tešku krađu.

Shodno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite Saše Sinđelića, MUP će sprovesti ispitni postupak, koji podrazumijeva preispitivanje svih činjenica i okolnosti koje su bitne za postupak odobravanja međunarodne zaštite.

“U postupku, imenovani je dužan da iznese vjerodostojne i uvjerljive činjenice i razloge na kojima zasniva svoj zahtjev i da priloži sve dokaze sa kojima raspolaže ili je u mogućnosti da ih pribavi. Prilikom odlučivanja o osnovanosti zahtjeva za međunarodnu zaštitu, Ministarstvo će cijeniti do detalja sve zakonske uslove, činjenice i okolnosti u vezi lica koje tu zaštitu traži, a posebno cijeneći navode o osuđivanosti ovog lica. Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, nakon sprovedenog ispitnog postupka i, po okončanju procedura, donijeti, na zakonu, zasnovanu odluku”, precizirano je iz Ministarstva u odgovoru Dnevnih novina.

Kako su pojasnili iz tog resora, u skladu sa članom 50 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, Ministarstvo će donijeti odluku po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, u roku od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

“Rok za odlučivanje po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite može se produžiti za još devet mjeseci, ako zahtjev za međunarodnu zaštitu podrazumijeva utvrđivanje složenog činjenog stanja, odnosno razjašnjenja složenih pravnih pitanja; veliki broj državljana treće zemlje ili lica bez državljanstva istovremeno zatraži međunarodnu zaštitu; ili stranac koji traži međunarodnu zaštitu ne postupa u skladu sa obavezama utvrđenim zakonom”, navode iz MUP-a, dodajući da se u izuzetnim prilikama rok može produžiti za još šest mjeseci u cilju potpunog razmatranja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

 

 

 

Izvor: Dnevne novine

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content