O novoj vladi na elektronskoj sjednici Glavnog odbora PES-a

Radio Titograd

18.10.2023, 10:11h

< 1 min

Foto: PES/Fejsbuk

Lider Pokreta Evropa sad i mandatar za formiranje 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić za danas je zakazao sjednicu Glavnog odbora PES-a na kojoj će članovi ovog partijskog tijela glasati o sastavu i programu vlade, potvrđeno je Portalu RTCG.

Kako saznajemo sjednica, će biti održana elektronskim putem, jer svi članovi nijesu u mogućnosti da dođu u Podgoricu.

Ranije je najavljeno da će buduću vladu činiti, pored Pokreta Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i koalicija albanskih partija Albanski forum. Vjeruje se da bi svi članovi GO PES trebalo da se izjasne do 19 časova večeras.

Očekuje se da će prije ili tokom sjednice Glavnog odbora članovi dobiti potvrdne informacije o mogućem učešću u vladi Albanskog foruma i SNP-a.

Prema ranijem dogovoru, manjinske podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG iz čijih redova će biti predsjednik Skupštine.

Po dogovoru učesnika pregovora, nova vlada trebalo bi, uz premijera, da ima zamjenika premijera, četiri potpredsjednika i 18 ministarstava, a na čelu Skupštine Crne Gore bio bi lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Sporazum nove parlamentarne većine koji bi trebalo da potvrde njihovi stranački organi definiše da je jedan od osnovnih principa nove vlade usklađenost spoljne i bezbjednisne politike Crne Gore sa politikom Evropske unije (EU) i jačanje partnerstva sa NATO-om.

Osim toga, predviđa se i rekonstrukcija buduće vlade najmanje godinu nakon izbora, krajem 2024. ili početkom 2025. godine, kada bi i koalicija ZBCG bila dio izvršne vlasti.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:07h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:49h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:46h

Skip to content