NP Skadarsko jezero: Oduzeta dva plovila, vanbrodski motori, sonde, preko 10 hiljada udica…

Radio Titograd

17.05.2024, 09:30h

2 min

Foto:RTCG

 

Tokom ribolovnog zabrana oduzeta su dva plovila, dva vanbrodska motora, dva pretvarača, četiri sonde, tri akumulatora, sedam sakova, 14 pari sa preko 10 hiljada udica, 288 mreža, preko 200 kilograma šarana i ostala oprem, saopšteno je iz NP Skadarsko jezero.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero završen je 15. maja, a tokom prethodna dva mjeseca Služba zaštite tog parka realizovala je 224 patrole sa kopna i vode kako bi spriječila sve vidove nelegalnih aktivnosti.

Za vrijeme ribolovnog zabrana realizovana je PR kampanja „Stop krivolovu” u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju očuvanja ribljeg fonda, te suzbijanja krivolova.

“Izdvajamo dobru saradnju sa medijima, kao i edukativne aktivnosti u saradnji sa školama. Kako bi djecu školskog uzrasta informisali o važnosti ribolovnog zabrana i zaštiti ribljeg fonda, edukatori NP Skadarsko jezero organizovali su niz interaktivnih i tematskih radionica kojima su prisustvovali đaci lokalnih škola”, kazali su iz NP Skadarsko jezero.

U cilju zaštite ribljeg fonda bili su angažovani svi nadležni subjekti, a Služba zaštite Nacionalnog parka ostvarila je značajne rezultate kada je u pitanju fizička zaštita akvatorijuma.

“Ribolovni zabran počeo je 15. marta i tokom ovog perioda podnijeli smo 31 prijavu protiv NN lica Pravnoj službi JPNPCG, dvije prijave protiv NN lica i jednu prijavu protiv jedne osobe Osnovnom državnom tužilaštvu. Takođe, privremeno su oduzeta dva plovila, dva vanbrodska motora, dva pretvarača, četiri sonde, tri akumulatora, sedam sakova, 14 pari sa preko 10 hiljada udica, 288 mreža, preko 200 kilograma šarana i ostala oprema. S obzirom da je ribolovni zabran završen, te da kreće sezona ribolova na jezeru pozivamo sve privredne ribare da u skladu sa propisima označavaju svoje mreže, jer će sve ostale biti uklanjane”, kazala je direkorica NP Skadarsko jezero Belma Šestović.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i uprava NP Skadarsko jezero tokom perioda ribolovnog zabrana organizovala je Socio – ekonomski savjet sa predstavnicima lokalnih zajednica, državnih organa i insitucija koji svoje djelovanje vezuju za prostor ovog parka.

Potpisan je i Memorandum o saradnji između JPNPCG i Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje kojim će se unaprijediti saradnja u oblasti zaštite i očuvanja izvorišta „Bolje Sestre” i Skadarskog jezera.

“Posebno bi istakli početak saradnje sa Organizacijom za međunarodnu bezbjednost i saradnju OEBS sa čijim predstavnicima je razgovarano o projektima koji imaju za cilj jačanje kapaciteta, različite obuke, saradnju sa lokalnom zajednicom, a sve u cilju borbe protiv eko kriminala. JPNPCG i u narednom periodu u saradnji sa nadležnim subjektima, NVO sektorom i ekološki odgorvornim pojedincima nastavlja sa ukupnim aktivnostima u cilju zaštite, očuvanja i promocije ovog zaštićenog područja. Vjerujemo da ćemo zajedničkim aktivnostima i naporima doprinijeti očuvanju vrijednosti i ljepota Skadarskog jezera”, poručila je Šestović.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content