Novović: Niko nije iznad zakona, saradnja ključna za uspjeh u borbi protiv korupcije

Radio Titograd

10.06.2024, 12:07h

2 min

Foto:MINA

 

Saradnja institucija, nevladinog sektora (NVO) i javnosti ključna je za uspjeh u borbi protiv korupcije, ocijenio je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, navodeći da ta pojava urušava demokratiju, a državu čini siromašnijom.

Novović je, na konferenciji „Sprečavanje korupcije javnih funkcionera“, koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), rekao da korupcija marginalizuje pojedinca i utiče na povjerenje pojedinca u demokratske procese.

On je istakao da je priča o borbi protiv korupcije uvijek aktuelna i da u Crnoj Gori fokus uvijek mora biti na to pitanje.

“Nadam se da smo dosadašnjim radom makar malo promijenili percepciju da visoka korupcija prolazi nekaženjeno. Naša misija je da svaki slučaj procesuiramo, kako bi pokazali da niko nije iznad zakona“, rekao je Novović.

Kako je kazao, doprinos NVO sektora je izuzetno značajan i prepoznatljiv u borbi protiv korupcije.

“Saradnja institucija, NVO i šire javnost je ključna za uspjeh. Korupcija urušava demokratije, države i društva čini siromašnijim, marginalizuje pojedinca, utiče na povjerenje pojedinca u demokratske procese, što je posebno značajno za države kao što je Crna Gora“, rekao je Novović.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić kazao je da su osnovni ciljevi da konačno u Crnoj Gori postoje jake institucije, nekorumpirani funkcioneri koji će raditi za platu, dalje ekonomsko socijalno snaženje građana i jako građansko društvo.

Kako je rekao, to su temelji otporne i vječne države i definicija istinskog patriotizma.

Bečić je naveo da su javni funkcioneri ogledalo društva.

„Korupcija je najveća pošast koja razara jedno društvo. Transparentnost je najbolji lijek za borbu protiv korupcije. Jedan čovjek ne može ništa, treba nam tim, plejada odgovornih rukovodilaca na svim niovima, da bi se izborili sa ovim izazovima“, rekao je Bečić.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković rekla je da su godinama čekali da se desi politička volja koja je potrebna za unaprijeđena zakona i praksi.

Ona je istakla četiri godine od promjene režima jedini konkretni i ozbiljni rezultati su rezultati Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

„Mnogo veći proritet je dat političkim, partijskim i ličnim interesima, nego izmjenama i reformama ključnim antikorupcijiskim zakonima, upravo ovaj Zakon o sprečavanju korupcije je primjer za to“, istakla je Ćalović Marković.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content