Novović: Knežević nije pominjao “plavu torbu”, prerano je odgovoriti ko je Kudravi

Radio Titograd

06.06.2024, 21:30h

4 min

foto-anadolija

“Što se tiče medijskih napisa da bi navodno građanin Milo Đukanović mogao biti lišen slobode, ja se time neću baviti tim pitanjem, već odgovor na to pitanje treba daju urednici portala i medija koji su objavili tu informaciju”, saopštio je Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Odgovarajući na pitanje da li će Đukanoviću biti stavljene lisice na ruke, Novović je u emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da SDT i SPO ne objavljuju šta planiraju da rade.

“Kad god dođemo  do osnova sumnje ili osnovane sumnje da se na rukama određenih ljudi nalaze tragovi prljavog novca, tragova kokaina, krijumčarenja cigareta, tragovi krvi od određenih monstruoznih zločina –   mi ćemo reagovati i lišiti slobode ta lica. Isto tako lica čije su ruke čiste ne treba da imaju bilo kakve bojazni da će SDT i SPO preduzimati radnje prema njima”, kazao je Novović.

On je dodao da što se tiče aktivnih predmeta, gdje je podnijeta krivična prijava protiv Mila Đukanovića, da se u tim  u predmetima aktivno postupa.

“Kao što se postupa prema krivičnim prijavama koje su podnijete  protiv sadašnjeg premijera Milojka Spajića, protiv šefa SPO Predraga  Šukovića, protiv biše ministarke Vesne Bratić i odgovornih lica u Rudniku uglja. Onog momenta kada se stvori činjenična podloga. kada se dođe do potrebnog stepena sumnje, SPO će tada reagovati, do tada će prikupljati dokaze. Isto tako, kada utvrdi da nema elemenata krivičnog djela u tim opisima predmetnih krivičnih prijava, donijeće rješenja o odbačaju tih krivičnih prijava”, kazao je Novović.

Govoreći o slučaju koji se kolokvijalno naziva “Prvi milion”, krivičnoj prijavi MANS-a protiv Mila Đukanovića i drugih fizičkih i pravnih lica, GST je rekao da je i u tom predmetu, u svojstvu građanina, saslušan biznismen Duško Knežević, koji je nedavno izručen Crnoj Gori.

“Na dobrom smo putu da utvrdimo činjenice u tom predmetu”, rekao je Novović, dodajući da navodni snimak sa “plavom torbom”  nikad nije vidio.

“U vezi plave torbe Duško Knežević nije iznosio svoja saznanja, mogao je to da učini, imao je priliku kad su od njega prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina”, kazao je GST.

Novović je, govoreći o finansijskoj istrazi u odnosu na biveg GST Milivoja Katnića, rekao da je vještačenjima utvrđeno da je građevinska vrijednost njegovih objekata na selima u Barjamovici i Novom selu, oko 1.050.000 eura.

“Toliko je novca bilo potrebno da bi se ti objekti, pomoćni objekti, bazeni, ograde i sve ostalo izgradilo. Iz fotografija koje se odnose na snimanje terena u Barjamovici, proizilazi da su ti svi objekti građeni od marta 2019. do 2023. godine i da ovi objekti koji su izgrađeni u Barjamovici, da bi se izgradili, neophodno je bilo utrošiti 735.000 eura. U isto ovo vrijeme, u periodu od oktobra 2020. do novembra 2022. godine, okrivljeni Katnić je poklonio kćerki za kupovinu stana 50.000 eura, a sinu 106.000 eura, koja sredstva se i dalje nalaze na njegovom računu. U tom smislu, ovo znači da je Katnić od kraja marta 2019. do 2023. godine, njegovi troškovi su aproksimativno iznosili oko 900.000 eura. Svi prihodi njegove porodice, njega, njegove supruge, njegove kćerke i sina, iznosili su oko 205.000 eura, bez odbitaka troškova života”, naveo je GST.

Novović je rekao da je finansijska istraga u slučaju Katnića i Lazovića u toku i da je tužilac Šoškić “veoma zadovoljan” rezultatima istrage koju vodi.

 

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović potvrdio je da je bivši šef barske kriminalističke policije Ilija Vasović uhapšen jutros po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

“On je uhapšen zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Trenutno se rade pretresi na više lokacija vezanih za ovaj događaj”, kazao je Novović.

Na pitanje novinara da li to znači da ovo nije kraj hapšenjima, Novović je odgovorio potvrdno.

Vasović je uhapšen po nalogu specijalnog državnog tužilaštva nakon što je portal Libertas objavio transkripte sa Skaj komunikacije gdje Vasović, prema detaljnim instrukcijama odbjeglog Aleksandra Aca Mrkića sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem u stanu Miodraga Dake Davidovića u Podgorici ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.

Novović je potvrdio navode portala Libertas da je prepiska koju su preko Skaj aplikacije vodili policajac Vasović i optuženi Mrkić u SDT-u od juna prošle godine.

Prepiska počinje 6. januara 2021. tako što navodno Stevan Simijanović šalje poruku Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa “vampirom” u dogovoru sa kovrdžavom.

“Obzirom da se radi o obimnom materijalu, a da pritvor u istrazi može trajati samo šest mjeseci, odlučeno je, od strane specijalnog tužioca, da jedan dio predmeta obradi, završi istragu i optuži, a da drugi dio predmeta formira poseban predmet, a kao što ste vidjeli, realizacija tog predmeta je uslijedila upravo jutros”, istakao je Novović.

Na pitanje šta je sa ostalima koji se pominju u prepiskama koje objavio Libertas poput biznismena Miodraga Dake Davidovića koga su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu zbog navodne povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu, Novović je odgovorio da u ovom trenutku imaju “podatke do nivoa osnova sumnje da je Ilija Vasović bio korisnik jednog od pinova”.

Na pitanje novinara da li može da kaže da li je formiran predmet koji se tiče Dake Davidovića, Novović odogovara.

“U tom predmetu za koji sam kazao da je izdvojen, nalazi se taj materijal i u tom materijalu sve što se nalazi biće realizovano vezano kroz predmet u kojem je procesuiran Ilija Vasović”, naveo je Novović.

Novinara je zanimalo ko je kovrdžavi koji se pominje u transkriptima, budući da su u vladajućem PES-u tu već prepoznali bivšeg premijera Dritana Abazovića i ove transkripte koriste kao dokaz da je umiješan u šverc cigareta.

“Neću ja sada, bilo bi prerano odgovarati na ta vaša pitanja”, odgovorio je Novović.

Izvor: Vijesti

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content