Novi znak upozorenja za Alchajmerovu bolest

Radio Titograd

16.03.2024, 06:44h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti je ključna, jer kasna dijagnoza znači da će oboljeli imati manje vremena da kontroliše bolest i donosi životne odluke. Ali naučnici su otkrili novi znak upozorenja, koji se pojavljuje u četrdesetim godinama.

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu otkrili su da bi takozvana izgubljenost u vremenu i prostoru mogla ba bude znak Alchajmerove bolesti.

Oni su testirali vještine vođenja koristeći slušalice za virtuelnu realnost i otkrili da su ljudi sa najvećim rizikom od demencije pokazali najgore rezultate. Noseći slušalice, učesnici su morali da hodaju preko polja do predmeta koji su nestajali kada bi stigli do njih.

Slušalice su zatim uklonile vizuelne znakove u okruženju i učesnici su morali da se vrate tamo gdje su se sjetili da je prvi objekat bio.

Rezultati, objavljeni u časopisu Alchajmerova bolest i demencija, navode da su se učesnici sa najvećim rizikom od Alchajmerove bolesti najviše mučili, ali nisu imali problema na drugim kognitivnim testovima.

Ovo ukazuje na to da se problemi sa navigacijom mogu pojaviti godinama ili decenijama prije drugih simptoma Alchajmerove bolesti. Takođe, muškarci su imali lošije rezultate od žena u ovom testu navigacije.

“Nadamo se da će ovo znanje pomoći ljudima da dobiju pravovremenu i tačnu dijagnozu”, rekla je istraživačica sa Instituta za kognitivne neuronauke UCL i autorka studije Koko Njutn.

Ovo je posebno važno ako su određeni ljekovi za Alchajmerovu bolest odobreni, jer će pomoći u čišćenju toksičnih naslaga amiloida u mozgu tokom ranijih stadijuma bolesti. Ali naučnici su istakli da ovi revolucionarni ljekovi zapravo mogu smanjiti mozak pacijenata i biti štetni, prenosi Klix.ba.

Na kraju, važno je istaći i druge simptome koji su zajednički za ovu bolest, a to su: problemi sa pamćenjem, problemi sa razmišljanjem i rasuđivanjem, promjene raspoloženja i promjene u percepciji udaljenosti.

 

 

Izvor:RTCG

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content