Novi vlasnici akcija Vektra Boke: Prioritet dugovi prema radnicima i PU

Radio Titograd

19.04.2024, 08:02h

2 min

Foto:RTCG/Printscreen

 

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3 odsto akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel “Igalo” i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi.

Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup, žele najprije da izmire obaveze prema radnicima. Još je mnogo neplaćenih obaveza, ukupno čak 50 miliona eura koje su sa akcijama dobili novi vlasnici. Ipak, imaju računicu.

“Dvadeset miliona eura, sa pričom Gruba, bi trebalo da se proda Hotel Igalo. Mora se jedna imovina da se otuđi da bi ovo sve drugo krenulo u neku investiciju. Nama je veoma bitno da mi uđemo u Odbor direktora, da možemo da podnesemo i da izvršujemo uplatu milion i sto hiljada, da ne bi Vektra ušla u stečaj”,kazao je Danilo Matijaševič vlasnik Ellena grupe.

“Procesuirao sam izvršenje, prinudno, s obzirom da je račun bio u blokadi, da se naplate prodajom Hotela Igalo. Ukupno oko 12,5 miliona”, kazao je povjerenik porodice Acović Vukašin Šimrak.

Sve pod uslovom da 29. aprila Vektra ne ode u novi stečaj zbog poreskog duga od oko milion eura. Stečaj ne odgovara radnicima.

“Dvije i po godine do tri traje sami proces uvođenja stečaja. Zamislite koliko onda može da sami stečajni postupak da traje”, kaže Maja Pajević, bivša radnica Vektra Boke.

“Nas interesuje samo naplata naših potraživanja. Do 30 ličnih dohodaka za stalno zaposlene radnike u Vektra boki”, dodaje bivši radnik Vojin Miljanić.

Elena Grup je nedavno na Berzi je otkupila 33,3 odsto akcijskog kapitala kompanije Dragana Brkovića za 350 hiljada eura. Sazvali su hitnu sjednicu Skupštine akcionara na kojoj treba da se razmotre planovi i obaveze, ali i odabere novi odbor direktora. Problem je što Skupštinu saziva stari Odbor koji ne žuri.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

17.05.2024. u 18:47h

17.05.2024. u 18:47h

Skip to content