Novi “non-pejper” za Zapadni Balkan: Puna podrška na putu ka EU

Radio Titograd

13.11.2023, 19:58h

< 1 min

Izvor: N1  Foto:pixabay

Ministrima Savjeta ministara spoljnih poslova EU ponuđen je “non pejper” za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, saznaje N1.

Prema saznanjima ovog medija, ove države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokom mjestu prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je ovaj region izložen raznim uticajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznaju da se češće treba organizovati sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana trebalo da održavaju redovnije sastanke sa ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, kako saznaju, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU.

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content