Novi Izvještaj specijalne izvjestiteljke UN-a Frančeske Albanese ”Anatomija Genocida’

Radio Titograd

26.03.2024, 17:26h

< 1 min

U izvještaju pod nazivom  ”Anatomija genocida” se navodi:

,,Nakon pet mjeseci vojnih operacija, Izrael je razorio Gazu. Ubijeno je preko 30 hiljada Palestinaca uključujući više od 13 hiljada djece. Pretpostavlja se da je još 12.000 mrtvih i 71 hiljada povrijeđenih, od kojih su mnogi ostali osakaćeni. 75% stambenih naselja je uništeno. 80% cjelokupne populacije je prisilno raseljeno. Hiljade porodica su izgubile svoje voljene ili su potpuno zbrisane. Mnogi nisu mogli sahraniti ili oplakivati svoje bližnje, već su primorani da ostave njihova tijela da se raspadaju po kućama, ulicima ili pod ruševinama. Hiljade Palestinaca je zatvoreno i sistematski podvrgnuto nečovječnom i ponižavajućem postupanju. Neprocjenjivu kolektivnu traumu doživjeće generacije koje dolaze.

Analizirajući obrasce nasilja i izraelsku politiku u napadu na Gazu, ovaj izvještaj zaključuje da postoje razumni razlozi za vjerovanje da je prag koji ukazuje na izvršenje genocida od Izraela ispunjen.
Jedan od ključnih nalaza je da su izraelsko izvršno i vojno rukovodstvo i vojnici namjerno iskrivili principe jus in bello, potkopavajući njihove zaštitne funkcije, u pokušaju da legitimizuju genocidno nasilje nad palestinskim narodom.”


U prilogu je 
kompletan izvještaj:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content