Novi eksperimentalni tretman bi mogao da pomogne u borbi sa depresijom

Radio Titograd

22.02.2024, 06:15h

< 1 min

Foto:Pixabay

Stručnjaci u SAD kažu da bi novi eksperimentalni tretman poznat kao duboka stimulacija mozga (DBS) mogao da pomogne skoro tri miliona Amerikanaca u borbi sa depresijom kojima ne pomažu drugi tretmani.

Tretman je odobren za stanja kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, a mnogi ljekari i pacijenti se nadaju da će uskoro postati dostupniji i za liječenje depresije.

Tretman se vrši tako što pacijent prima ciljane električne impulse, a veliki broj istraživanja pokazuje dobre rezultate tog liječenja.

Elektrode su povezane žicom sa uređajem postavljenim ispod kože u grudima pacijenta, koji kontroliše količinu električne stimulacije i isporučuje konstantne niskonaponske impulse.

Doktori kažu da stimulacija pomaže, jer neuroni komuniciraju pomoću električnih i hemijskih signala.

U normalnom mozgu, električna aktivnost neometano odjekuje u svim oblastima, čini se da DBS “odljepljuje kolo”, dozvoljavajući mozgu da radi ono što bi inače radio.

Neka kasnija istraživanja su pokazala da pacijenti sa depresijom osjećaju stabilno, dugoročno olakšanje nakon terapije sa DBS. Ali neki ljekari su skeptični, ukazujući na potencijalne komplikacije kao što su krvarenje, moždani udar ili infekcija nakon operacije.

Američka uprava za hranu i ljekove (AFD) pristala je da ubrza svoj pregled zahtijeva kompanije Abot Laboratorije da koristi svoje DBS uređaje za liječenje depresije.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content