Nova zgrada klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju biće gotova naredno ljeto

Radio Titograd

27.10.2023, 08:58h

2 min

FOTO: MZD

Građevinski radovi na izgradnji objekta budućih klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, u okviru Kliničkog centra Crne Gore, teku utvrđenom dinamikom i očekuje se da budu zavšeni u planiranom roku, u ljeto 2024. godine.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić, sa saradnicima i medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Zoran Terzić obišli su gradilište godinu nakon postavljanja kamena temeljca za ove klinike.

Podsjećajući da izgradnju u cjelosti finansira Evropska unija i to u iznosu od 8,5 miliona, dr Ćorić im je u ime Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema još jednom uputila riječi velike zahvalnosti.

image

– FOTO: MZD – GRADILIŠTE INFEKTIVNE KLINIKE

– O značaju izgradnje ovog objekta najbolje govori činjenica da je Klinika za dematovenerologiju, nakon vremenskih nepogoda prije čak deset godina iseljena, a i do tada se radilo u neuslovnim i dotrajalnim objektima, u kakvom još uvijek rade i zaposleni u Klinici za infektivne bolesti. Nova zgrada biće opremljena po najsavremenijim medicinskim standardima i u njoj će biti značajno više mjesta i za bolničko liječenje pacijenata. Tako će Klinika za dermatovenerologiju, koja sada ima samo dvije sobe sa osam postelja, u novoj zgradi, pored potrebnih ambulanti i drugih sadržaja, imati 32 bolesničke postelje, dok će Klinika za infektivne bolesti, umjesto dosadašnjih 13 soba i 20 postelja, u novom objektu imati čak 55 bolničkih pacijenata- navela je  Ćorić.

Medicinski direktor KCCG,  Zoran Terzić podsjetio je da će objekat imati ukupnu neto površinu blizu 4 300 metara kvadratnih, te da će se sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva gornja sprata.

On je kazao da su do sada završeni zemljani, radovi AB konstrukcije, radovi hidroizolacije temelja i zidova suterena, radovi na iskopima i izradi medicinskih gasova, na iskopima i izrada kanala toplovoda, postavljanje tokova cijevi toplovoda i cijevi medicinskih gasova u infastrukturi, kao i da je završeno zidanje na suterenu sa kompletnim serklažima.

– Iskoristiću priliku da još jednom podsjetim javnost da KCCG trenutno realizuje pet projekata. Pored ove zgrade u završnoj fazi je izgradnja Klinike za psihijatriju u okviru koje ćemo prvi put imati odjeljenje za dječiju psihijatriju a otvaranje se očekuje u januaru 2024. U toku su pripreme za početak izgradnje objekta za PET CT sa hematologijom. Ovaj objekat bi trebalo da bude završen do jula 2025. godine. Prije par dana je počelo žiriranje idejnog projekta za novu zgradu Urgentnog centra, koji ima internacionalni karakter. U toku je i otvaranje konkursa za idejno rješenje postojećih, ali i novih odjeljenja u okviru Instituta za bolesti djece i to: neonatologije, pedijatrije, banke mlijeka i Centra za vještačku oplodnju- zaključio je dr Terzić.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:35h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:30h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 07:15h

Skip to content