Nosite li odjeću od ovih materijala? Mogu biti opasni za zdravlje

Radio Titograd

10.05.2024, 06:25h

3 min

Foto:Pixabay

 

Topli džemperi ili lagane haljine, naše omiljene atletske helanke ili donje rublje – toliko je stvari oko nas napravljeno od sintetičkih materijala. Iako izgledaju dobro i udobno, mogu biti opasni za vašu kožu i vaše opšte zdravlje, od neugodnih mirisa kože, osipa, mučnine ili nečeg još goreg.

Hemikalije u sintetičkim tkaninama nisu najbolje za našu kožu. Evo što nošenje tkanina poput poliestera, rajona ili spandexa može učiniti našem zdravlju, piše Bright Side.

Poliester: Poliester je jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih materijala. Iako se može proizvoditi kao mješavina prirodnih komponenti poput pamuka kako bi se spriječilo gužvanje ili oštećenje tkanine, poliester ipak može ostaviti loše posljedice po naše zdravlje. Poliester otežava našoj koži da diše, a rast tjelesne temperature izazvan nošenjem takve tkanine oslobađa hemikalije iz materijala koje naša koža upija. To može izazvati niz problema i iritacija poput osipa, crvenila, ekcema ili dermatitisa. Zbog toga je bolje izbjegavati poliester u odjeći, ali i u posteljini.

Najlon: Čarape, donje rublje, najlonke i druga odjeća koju svakodnevno nosimo izrađena je od najlona. Najlon je izdržljiv i jeftin za proizvodnju, zbog čega je i vrlo popularan. Ipak, najlon nije najbolji izbor za nošenje preko gole kože. Odjeća izrađena od najlona ne upija znoj, što može izazvati neugodne mirise i kožne infekcije. Tokom proizvodnje tkanina se izbjeljuje ili boji raznim hemikalijama, što može izazvati čitav niz iritacija za kožu.

Viskoza: Viskoza je materijal izrađen od celuloze hemijski prerađene drvene mase. Proizvodnja ovog materijala vrlo je opasna, a njegovo nošenje takođe može biti nezdravo. Viskoza može otpuštati toksične supstance koje izazivaju mučninu, glavobolje, povraćanje, bol u prsima i mišićima, ali i nesanicu. Usto, proizvodnja viskoze veoma je štetna za okoliš.

Spandeks/likra/elastan: Ove vrste materijala veoma su rastezljive i velika količina uske odjeće izrađena je upravo od njih, uključujući helanke, sportske grudnjake, majice, rublje za oblikovanje tijela, bikinije itd. Kao i drugi sintetski materijali, oni se izrađuju od štetnih hemijskih supstanci poput poliuretana koji se smatra karcenogenim. Dugotrajni kontakt s takvim materijalima može izazvati iritacije kože poput dermatitisa.

Akril: Akrilne tkanine izrađene su od akrilonitrila, karcinogena i mutagena. Izlaganje toj supstanci može izazvati različite zdravstvene probleme, među kojima su glavobolje, mučnine, vrtoglavice, poteškoće s disanjem, slabost u udovima i mnogi drugi. Nošenje akrilnih tkanina izaziva rizik od upijanja akrilonitrila u kožu. Takođe, proizvodnja akrila je štetna za okolinu, prenosi Večernji list.

Šta je sigurno za nositi?

Pamuk, jer je prozračan, upija znoj, štiti od ljetnih vrućina i zimskih hladnoća, a takođe je i hipoalergenski i izdržljiv. Pamuk je jedan od najboljih materijala koje možete odabrati za maksimalnu udobnost za vašu kožu. Merino vuna jer je potpuno prirodni materijal koji reguliše temperaturu i vlagu ne gubi svoj oblik s vremenom. Merino vuna je meka, lagana, a nudi i prirodnu UV zaštitu!

Kašmir, jer je vrlo vrijedan materijal. U proizvodnji svilenkasto glatkog kašmira ne koriste se teške hemikalije, a on ostavlja fantastičan i udoban osjećaj na koži. Konoplja koja se koristi u izradi odjeće hiljadama godina. Poznat je po svojoj snazi i izdržljivosti, a najbolji je prirodni materijal kada govorimo o održavanju oblika i nerastezljivosti. Što se više nosi, to postaje mekaniji.

Svila, jer ne samo da ima luksuznu teksturu, već sa sobom donosi i čitav niz koristi za zdravlje! Može usporiti starenje, pomoći s ekcemima ili astmom, ima antigljivični učinak, pomaže u izbjegavanju alergijskih reakcija i poboljšava san! Bambus jer su tekstili izrađeni od bambusa jednako su glatki i mekani kao i druge prirodne tkanine, a usto su i hipoalergenski, veoma prozračni i regulišu temperaturu. Mogu upijati vlagu bolje od pamuka, a štite od UV zraka kao i merino vuna. Takođe su i biološki razgradivi. Na kraju, lan jer je izuzetno udoban i izdržljiv materijal. Lako se održava i prigodan je za svako godišnje doba. Kao i neki drugi prirodni materijali, lan ima hipoalergenska svojstva i dopušta koži da diše.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content