Norveška spremna da prizna palestinsku državu

Radio Titograd

12.04.2024, 17:36h

< 1 min

Norveška je spremna da prizna palestinsku državu u saradnji sa drugim zemljama, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gar Stjore  u prisustvu španskog kolege Pedra Sančesa  koji se zalaže za takvo priznanje.

„Norveška je spremna da donese odluku o priznanju palestinske države. Ta odluka mora biti doneta na osnovu vremena i konteksta, u bliskoj saradnji sa zemljama istomišljenika. Nijesmo postavili konkretan datum“, rekao je Stjore u Oslu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sančesom.

Norveški parlament usvojio je u novembru predlog kojim se od vlade traži da bude spremna da prizna nezavisnu palestinsku državu.

Norveška je takođe bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora početkom 1990-ih, kada je postignut dogovor, koji nije sproveden, o mirnom suživotu između dvije nezavisne države.

Španski premijer je ove nedjelje krenuo u obilazak Poljske, Norveške i Irske kako bi razgovarao o „potrebi da se krene ka priznavanju Palestine“.

„Španija je javno posvećena priznavanju palestinske države, što je prije moguće, kada za to budu bili odgovarajući uslovi i na takav način da ima najjači mogući pozitivan uticaj na mirovni proces“, rekao je Sančes u Oslu.

Prema pisanju španskih medija koji su Sančesa pratili na prošlonedjeljnoj turneji u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, premijer Španije je tada pomenuo kraj juna kao mogući datum za priznavanje Palestine.

„Pozdravljam inicijativu premijera Sančesa da konsultuje zemlje istomišljenice u cilju jačanja koordinacije, a mi ćemo tu koordinaciju pojačati u narednim nedjeljama“, rekao je norveški premijer.

Sančes je inače veoma kritičan prema stavu izraelske vlade na čelu sa Benjaminom Netanjahuom od početka sukoba u Gazi.

Rat izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas počeo je 7. oktobra u Pojasu Gaze.

Izvor: Danas.rs

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

23.05.2024. u 05:55h

23.05.2024. u 05:55h

Skip to content