Norveška: Napad najverovatnije čin terorizma

Radio Titograd

14.10.2021, 18:18h

< 1 min

Napad lukom i strijelom u Norveškoj, tokom kojeg je danski državljanin ubio pet osoba, najvjerovatnije predstavlja čin terorizma, saopštile su danas vlasti.

Sinoćni napad Danca koji je lukom i strijelom, a moguće i drugim oružjem, nasumično terorisao građane na više lokacija u mjestu Kongsberg, šokirao je Norvešku, a policija za sada nije objavila puno detalja.

Policija Kongsberga, mjesta sa 26.000 stanovnika nedaleko od Osla, navela je da je 37-godišnji napadač bio u kontaktu sa policajcima prije zločina.

“Prema onome što do sada znamo, jasno je da su neke žrtve, vjerovatno sve, ubijene nakon što je policija bila u kontaktu sa počiniocem”, navela je policija.

Među žrtvama su četiri žene i muškarac, starosti između 50 i 70 godina, a u napadu su povrijeđene tri osobe.

Policija je navela da je uhapsila osumnjičenog pola sata nakon što je dobila prijavu da je u centru Kongsberga ispaljivao strijele.

Iz tužilaštva je Asošiejted presu rečeno da je osumnjičeni poslije hapšenja “jasno opisao šta je učinio i priznao da je ubio pet ljudi”.

Norveška bezbjednosna agencije PST navela je različite aspekte napada kao obrazloženje stava da potezi osumnjičenog “trenutno djeluju kao čin terorizma”.

Agencija je dodala da je napadač bio pod njenim radarom, ali nije navela zašto.

Policija ga je opisala kao osobu koja je prešla na islam i koja je bila označena kao radikalna.

Masovna ubistva su rijetkost u Norveškoj, u kojoj nema puno kriminala, a napad je momentalno doveo do poređenja sa zločinom iz jula 2011. godine, kada je desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba u toj zemlji, koristeći bombu, pušku i pištolj.

Izvor:Beta

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:30h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:26h

Skip to content