Njemački diplomata: Predlog EU ne predviđa Republiku Srpsku na Kosovu

Radio Titograd

04.03.2023, 11:31h

< 1 min

Foto:SHUTTERSTOCK

Predlog njemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije ne predviđa nikakvu “Republiku Srpsku na Kosovu”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Kosovo ambasador Njemačke u Prištini Jorn Rode.

– Postoji ranije preuzeta obaveza Prištine da se fromira Zajednica srpskih opština (ZSO). Međutim, mi smo otvoreno i na vrlo jasan način rekli da ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu. Ono što bih sada volio je da Priština ispuni obavezu koju je prihvatila i da predloži statut ZSO, kaže Rode, prenosi portal RTK.

Prema riječima njemačkog diplomate, Priština mora da se pokaže spremnom da razgovara o ZSO.

Kako kaže, Njemačka je generalno zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i očekuje odlučujući napredak.

Upitan da li će evropski plan riješiti probleme između Beograda i Prištine, Rode je rekao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

– Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne kolosijeke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od strane Srbije, tvrdi Rode.

Njemački diplomata takođe tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje ovog sporazuma.

– Premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije sastaće se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva, rekao je u intervjuu za RTK njemački ambasador Jorn Rode.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content