Njemac se vakcinisao protiv korone 217 puta

Radio Titograd

05.03.2024, 21:40h

< 1 min

Foto:Guliver

Muškarac iz Njemačke, star 62 godine uprkos protivljenju ljekara vakcinisao se 217 puta protiv kovida. To je uradio u periodu od 29 meseci. Ovaj nesvakidašnji slučaj je dokumentovan u časopisu The Lancet Infectious Diseases, piše Bi-Bi-Si.

Posle 217 vakcina, čini se, da taj muškarac nije imao nikakve štetne posljedice, kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg, prenosi index.hr.

„Za njegov slučaj smo saznali iz novinskih članaka. Zatim smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne raznim testovima u Erlangenu. Bio je veoma zainteresovan za to“, rekao je dr Kilijan Šober sa univerzitetskog odjeljenja za mikrobiologiju.

Čovjek je dao svježe uzorke krvi i pljuvačke. Istraživači su takođe testirali neke od njegovih zamrznutih uzoraka krvi koji su bili uskladišteni iz prethodnih godina.

„Uspeli smo da koristimo te uzorke da utvrdimo tačno kako imuni sistem reaguje na vakcinaciju“, dodao je dr Šober.

Dr Šober je brinuo da bi hiperstimulacija imunog sistema ponovljenim dozama mogla umoriti određene ćelije, ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Takođe nije bilo znakova da je ikada bio zaražen kovidom.

„Važno je da ne podržavamo hiper-vakcinaciju kao strategiju za jačanje adaptivnog imuniteta“, istakli su istraživači.

Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedovoljni da bi se donijeli dugoročni zaključci, a ni preporuke za širu javnost.

„Trenutna istraživanja sugerišu da vakcinacija sa tri doze, zajedno sa redovnim dopunskim vakcinama za ranjive grupe, ostaje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno još vakcina“, navodi se na sajtu univerziteta.

Izvor: N1

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content