Nikolić: U Crnoj Gori cijene veće nego u razvijenijim zemljama EU, kažite građanima šta će biti sa fondom PIO

Radio Titograd

23.04.2024, 12:39h

2 min

Foto:Printscreen

 

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić tokom jučerašnje skupštinske rasprave osvrnuo se na planiranu reformu penzionog sistema. On je podsjetio ministarku rada i socijalnog staranja Naidu Nišić da je aktuelna vlast osvojila 24 mandata upravo zahvaljujući obećanom programu Evropa sad 2, koji je podrazumijevao povećanje plata i penzija, a da danas vlada odbija da objasni šta taj program podrazumijeva.

“Došli smo u situaciju da nam o reformi penzionog sistema na današnji dan govori ministar finansija, koji se nalazi u službenoj posjeti SAD-u, i iz SAD-a najavljuje reformu penzionog sistema u Crnoj Gori, a pritom ne možemo tri mjeseca da se dogovorimo o kontrolnom saslušanju da bi ljudi čuli šta ta najavljena reforma penzionog sistema podrazumijeva, ni od ministra finansija, ni od premijera”, podvukao je Nikolić, ističući da je riječ o netransparentnom, neozbijnom i neodgovornom pristupu.

On je podsjetio na primjer austrijskog guvernera Holcmana koji je, dok je bio na čelu ekonomskog tima Svjetske banke, pripremao analize reforme penzionog sistema za pojedine države, u prosjeku na 800 stranica, dok je aktuelna Vlada Crne Gore na ovu temu dala samo jednu rečenicu.

Nikolić je ministarku Nišić uputio u činjenicu da su u Crnoj Gori cijene veće nego u razvijenijim zemljama EU, te da se to može obrazložiti time da su plate i penzije vještački uvećane, bez prethodno stvorene ekonomske vrijednosti.

“Shvatate li vi kakve su cijene u Crnoj Gori. Vidio sam prije neki dan cijenu tegle ajvara od devet eura. Donosite političku odluku o povećanju penzija, protiv koje nije niko normalan, ali smo tražili da se to radi na održiv način. Da li Vi znate šta je planirana strukturna reforma Fonda PIO koju je najavio ministar finansija? Hoćemo li imati smanjenje ili ukidanje doprinosa za Fond PIO? Da li ste svjesni na koji način treba se donose ovako važne državne odluke? Ustavni sud najavljuje da će se baviti pitanjem Temeljnog ugovora, i to brže bolje, dok je tu predsjednik Ustavnog suda, ali ne znamo kada će tretirati inicijativu grupe penzionera o ocjeni ustavnosti vezano za zakon o Fondu PIO”, poručio je Nikolić.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content