Nikolić: Crnu Goru potresa nekoliko afera; PES će za VDT podržati Markovića, DPS Mugošu

Radio Titograd

27.01.2024, 14:54h

3 min

Foto:Printscreen

Poslanici crnogorskog parlamentadanas će glasati o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT), a kandidati za tu funkciju su Maja Jovanović, Suzana Mugoša i Milorad Marković. 

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić je kazao na početku zasjedanja kazao da je postupak salsušavanja kandidata protekao transparentno.

“VDT danas mora biti izabran. PES će podržati Markovića za VDT”, kazao je on.

Dodao je da VDT, ako je dobar, može nadomjestiti sve nedostake tužilačke organizacije.

“Ako želimo da  se obračunamo sa svim boljkama, organizovanim kriminalom i korupcijom, moramo izabrati danas VDT-a”, naveo je poslanik PES-a.

Za kandidata za VDT Markovića je kazao da nema mrlju u biografiji.

Crnu Goru potresaju afere

Šef Poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić, pozdravio je odluku PES-a da promijeni uvodnog diskutanta, a to je trebalo da bude Darko Dragović.

“Tužilaštvo jedna od ključnih institucija za uspostavljanje pravde. Atmosfera u susret izboru VDT nažalost nije nimalo dobra ni zdrava. Ne možete ključna imenovanja u pravosuđu uslovljavati političkim pitanjima. Crnu Goru potresa nekoliko afera od Plave sveske i optužbi ministra ptavde na račun SPO, do navoda koje čitamo iz Plave sveske gdje vidimo da šef SPO odavao službene informacije neovlašćenim licima pto fga čini nedostojnim funkcije”, kazao je on.

Pokazala integritet i hrabrost

Nikolič je dodao da kandidat za VDT Suzana Mugoša ima podršku DPS-a.

“Pokazala integritet i hrabrost, njena porodica odoljela pritiscima zbog slučaja koji je vodila, a to je slučaj Državni udar”, naveo je on.

Poslanik NSD Slaven Radunović je kazao da je Marković njihov favorit.

“Nije bio dio sistema koji je pokazao ogromne slabosti”, dodao je on.

Jovanović nije izabrana za VDT-a u prvom krugu glasanja 21. decembra, u kojem je za izbor bila potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

U drugom krugu glasanju za izbor VDT-a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika.

Jovanović je, na saslušanju na Odboru za politički sistem, pravosuđu i upravu, 7. decembra, kazala da je u svom poslu uvijek postupala držeći se najviših standarda profesije, štiteći javni interes i tražeći pravdu za žrtve i oštećene.

Kako je poručila, tim istim principima rukovodiće se i ako bude izabrana za VDT-a.

Jovanović je rekla da je odluku da se prijavi na javni poziv za VDT-a u punom mandatu donijela, jer smatra da ima volju, snagu, znanje i odlučnost da nastavi sa reformama koje su započete.

Ona smatra da bi sa pozicije VDT-a u punom mandatu doprinijela ostvarenju konkretnih i vidljivih rezultata.

“Ukoliko mi svojim glasovima u parlamentu pružite podršku, ja sam spremna da to u praksi i pokažem”, kazala je Jovanović.

Ona je rekla da to, međutim, ne znači da će odluke donositi u skladu sa očekivanjama poslanika, ili bilo čijim političkim potrebama.

“Ukoliko takvog VDT želite, ja vam sad poručujem – nemojte glasati za mene”, navela je Jovanović.

Mugoša je, na saslušanju pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu održanom 17. januara, ocijenila da ključnu ulogu u izboru VDT-a ima politika.

Ona je rekla da bi VDT-a trebalo da biraju ljudi iz struke.

Mugoša je kazala da je cijelo vrijeme radila objektivno i nepristrasno, isključivo rukovodeći se onim što je u spisima predmeta.

„Ako se pogleda struktura optuženih tokom moje karijere, više se nego jasno može zaključiti i vidjeti da nikakve selektivnosti nije bilo u mom postupanju, jer su bili optuženi i iz različitih kriminalnih struktura i organizacija, kao i društveno-političkih struktura“, dodala je Mugoša.

Marković je, na salušanju pred Odborom 17. januara, kazao da je spreman da preispita postupanje tužilačke organizacije u bilo kom predmetu za koji postoje interesovanje javnosti i bilo kakve indicije.

On je poručio da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo lično, ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva, ukoliko bude izabran za VDT-a.

Marković je rekao da će kao VDT insistirati na primjeni zakonskih odredbi kojim se garantuje nezavisnost svakog pojedinog državnog tužioca, isključujući svaku mogućnost konflikta interesa, ili neprimjerenog uticaja.

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero ranije je poručila da je imenovanje VDT-a vitalno značajno za vladavinu prava u Crnoj Gori.

Ona je, uoči glasanja o VDT-u, rekla da u EK očekuju da crnogorski politički akteri iskoriste trenutni zamah proširenja Evropske unije.

“I da pozovu sve poslanike da pokažu konstruktivan pristup imenovanju VDT-a bez daljeg odlaganja”, navela je Pisonero.

Državno tužilaštvo je posljednje četiri godine u VD mandatu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Skip to content