Nikolić: Crnoj Gori dugujete istinu o 5. septembru, izdaja je krivično djelo

Radio Titograd

28.04.2022, 18:36h

8 min

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o izboru 43. Vlade Crne Gore.

U sali je 48 poslanika, mandatar Dritan Abazović, te kandidati za pozicije ministara. Podsjetimo, nova Vlada imaće 18 ministarstava, te 20 ministara.

Abazović je u ekspozeu istakao kako, nakon demokratskih promjena 2020. godine, nije došlo do ‘zajedničkog jezika’ između Vlade i Skupštine.

“Prethodna Vlada i skupštinska većina nijesu uspjele da nađu zajednički jezik, zbog čega je uslijedila stagnacija”, rekao je on, dodajući kako će raditi na pomirenju i uklanjanju vještačkih podjela.

Poručio je da je veliki optimista i da je potrebno voditi dijalog i kulturu kompromisa.

“Vjerujem u ubrzani prijem u EU”

Vladavina prava i ekonomski razvoj, kako je poručio, biće dva ključna prioriteta nove Vlade.

“Ponosan sam što će u njoj prvi put raditi subjekti koji do sada nijesu sarađivali. Država mora odblokirati institucije i biti spremna za izazove koji tek predstoje”, naglasio je Abazović.

Nova Vlada djelovaće u cilju deblokade evropskog puta Crne Gore, poručio je on, dodajući kako će naša država ostati kredibilan član NATO-a.

“Vjerujem da Crna Gora može zatražiti ubrzani prijem u Evropsku uniju”, poručio je on, dodajući da će Vlada biti posvećena borbi protiv kriminala i korupcije.

Radiće zajedno sa Skupštinom, kako je kazao Abazović, i na deblokadi sudskog sistema, odnosno na izboru sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta, te Vrhovnog državnog tužiloca u punom mandatu, za šta će biti potrebna šira većina u parlamentu.

Odnosi sa vjerskim zajednicama, kako je naglasio, biće regulisani u skladu sa Ustavom, uz poštovanje sekularnog ustrojstva.

Rješavaćemo ekonomske probleme

Ekonomski problemi su, kako je on ocijenio, veliki, te će nova Vlada posebno raditi na njihovoj sanaciji.

“Ova Vlada iniciraće nove i očuvati postojeće mehanizme ekonomskih reformi. Primarni zadatak je stvaranje povoljne preduzetničke klime i povoljnog ambijenta, kako bismo stvorili mogućnosti da mladi ostaju, a ne da odlaze kao što je to sada slučaj”, naveo je on.

Prevazilaženje nejednakosti i demografske krize ciljevi su koji će biti posebno u fokusu 43. Vlade, nadovezao se on.

“Posebnu pažnju posvetićemo nespornim potencijalima sjevera. Veću pažnju moramo obratiti na mikro, mala i srednja preduzeća. Sektor informacionih komunikacija mora biti konkurentan na globalnom planu. Radićemo na privlačenju investicija, ne zapostavljajući postojeće investitore”, najavio je Abazović, ističući da će u turizmu raditi na prevazilaženju disbalansa između sjevera i juga.

Autoput, aerodrom Berane, žičara Kotor – Lovćen…

Kazao je da treba uraditi sve kako bi turistička sezona trajala duže, ali i da Crna Gora ima šansu u vjerskom turizmu. I Abazović je najavio gradnju žičare Kotor – Lovćen.

Nastavak gradnje autoputa je od velikog značaja i za novu Vladu, rekao je, a potrebno je ispitati sve sumnje koje su pratile pripreme i radove na prvoj dionici. Kao jedan od ključnih projekata u sferi saobraćaja najavio je gradnju aerodroma u Beranama.

Smanjenje broja prigovora pacijenata i dana čekanja na preglede, uz adaptaciju laboratorija, biće prioriteti u oblasti zdravstva.

Najavio je Abazović reformu obrazovnog sistema, ulaganje u naučna istraživanja, te reforme javne uprave. Sjednice Vlade, kako je poručio, biće otvorene za javnost.

Kulturna politika biće trasirana izradom strategija, radiće se na očuvanju kulturnih dobara, a u fokusu će biti predstavljanje crnogorske kulture u inostranstvu, te jačanje nezavisne kulturne scene.

Eraković: Nova vlast će morati da rasvijetli događaje od 5. septembra

Jevto Eraković (DPS) naglasio je da se DPS u proteklom periodu nije bavila političkim igrama, u kojima Crna Gora umalo nije nestala. Poručio je i kako je Crna Gora danas u mnogo goroj poziciji nego 30. avgusta 2020. godine.

“Šteta koju su napravljeni revanšizmom prema državi, moraju biti predmet ozbiljne pažnje Vlade. Posebno ističemo događaje na Cetinju 4. i 5. septembra i očekujemo od potpredsjednika Raška Konjevića da nam da pune detalje o tome”, poručio je, dodajući kako treba utvrditi da li je u postupanju tadašnje vlasti bilo elemenata veleizdaje.

Državna kasa je prazna, investitori rastjerani, a institucije su bile blokirane, poručio je on govoreći o rezultatima odlazeće vlasti.

“DPS je političke razlike ostavila po strani i to očekujemo od svih drugih. Nećemo pristajati na šikarniranja, među 150.000 naših birača su najstručniji, najobrazovaniji ljudi Crne Gore i oni više ne smiju biti na meti lažnih moralista”, rekao je Eraković.

Kormilo će biti u rukama DPS-a za godinu

Politička Vlada, dodao je, bila bi najbolji izbor, ali je sada jedina realna mogućnost manjinska Vlada.

“Dvije partije iz nove Vlade bile su dio pošasti koja je zadesila Crnu Goru. Insistiraćemo i na njihovoj odgovornosti. Ali, podrškom manjinskoj Vladi želimo da prekinemo agoniju”, rekao je Eraković.

DPS će biti najjači vjetar u leđa promjeni koja je nužna, a to je povratak Crne Gore na pravi smjer, dodao je on.

“Ko god da drži kormilo, zavisiće od snage našeg vjetra. Crnogorska jedra nikad neće ostati bez evropskog vjetra. Budemo li radili dobro, onda će i kormilo biti u našim rukama najdalje za godinu”, zaključio je.

Šehović: Jesmo li se za ovo borili? Nijesmo

Da li su se građanske snage za ovo borile u proteklih godinu i po, upitao je Damir Šehović (SD).

“Jesu li se zbog ovoga hiljade građana kupile na našim patriotskim skupovima? Šestog septembra 2020, na Bogetićima, na Cetinju, na Belvederu, gdje su bili primorani da se guše u suzavcu? Mislim da nijesu”, naglasio je Šehović.

Poručio je da građane sa Belvedera upitaju šta misle o tome što će ogromnu većinu u Vladi činiti predstavnici one politike koji na sraman način ovih dana pokušavaju da kriminalizuju upravo Belveder.

“Kada mandatar, Abazović partiji – koja je činjela sve da nezavisne Crne Gore ne bude, koja je uvijek bila na pogešnom skretanju, koja je bila protiv članstva u NATO, koja do dan danas nije genocid u Srebrenici nazvala genocidom, a agresiju Rusije u Ukrajini agresijom, koja je predvodila rušilačke demonstracije kada je Crna Gora priznala Kosovo, koja nije imala petlju da glasa protiv Krivokapićeve Vlade i za smjenu bivšeg šefa parlamenta – nudi šest kapitalnih resora, vicepremijersko mjesto i šefa parlamenta, onda nam dajte za pravo da tvrdimo da taj mandatar po našem mišljenju ima skrivenu agendu, koja nije u interesu ove, već neke druge države”, naglasio je Šehović, dodajući kako se ovakvoj Vladi više raduju Srbija i Aleksandar Vučić nego Crna Gora.

Ako ćemo tako da se mirimo – nikad se ne pomirili

Istakao je i kako lider SNP Vladimir Joković ide po mišljenje u Beograd, te da nema pomirenja sa stavovima te partije, već da ono mora biti izgrađeno oko evropskih vrijednosti.

“Ako treba da se mirimo sa negiranjem crnogorske nacije i suludom izjavom da se Crnogorci pominju prvi put u okupiranom Cetinju i da među komitama nema ni ‘c’ od Crnogoraca i Crne Gore, da 21. maj nije važan datum za Crnu Goru, što se nas u SD tiče – nikad se ne pomirili na tim vrijednostima”, poručio je on.

Poslanici SD, zaključio je, glasaće protiv Vlade, koju je nazvao lošim eksperimentom koji će se državi vratiti kao bumerang.

Ivanović: Ne treba izvlačiti iz konteksta

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da pravna država treba da zaživi, što do sada nije bio slučaj.

“Građani Crne Gore su umorni od čekanja da bolje žive. To treba da im priušti Vlada. Znam da mandataru neće biti lako, a nadam se i da će nas obavijestiti kakvo je stanje zatekao, počev od ekonomije do drugih stvari. I to će biti najbolja slika 42. Vlade”, istakao je on.

SNP, dodao je, u potpunosti podržava integracije.

“Kada bismo sad izvlačili iz nekih govora, kad bismo neke rečenice izvlačili iz konteksta, došli bismo do toga da je svako u svojim diskusijama imao nekih propusta”, poručio je on.

Ibrahimović: Da se pokrenu procesi koje je 42. Vlada zaustavila

Ekspoze mandatara Abazovića, kako je kazao Ervin Ibrahimović (BS), djeluje ohrabrujuće, a na Cetinju je danas pobijedila demokratija.

Kazao je kako je prethodna Vlada zaustavila mnoge procese koji su započeti tokom rada 41. Vlade, te da ih sada treba pokrenuti.

“Vjerujem da će 43. Vlada snažno krenuti putem razvoja Crne Gore”, istakao je.

Vuksanović – Stanković: Ovo je najmanje loše rješenje

Draginja Vuksanović – Stanković (SDP) ocijenila je da smo u prethodne dvije godine imali kleronacionalističku Vladu koja je razorila institucije i radila protiv interesa države. Podsjetila je kako postoje tri rješenja za izlaz iz aktuelne situacije – izbor manjinske Vlade, novi izbori koje bi pripremila Krivokapićeva odlazeća Vlada ili tehnička Vlada sa Demokratskim frontom.

“Od ova tri loša rješenja, izbor manjinske Vlade je najmanje loše. Abazoviću, moram Vam reći kako sam doživjela Vaš rad na mjestu vicepremijera – kao vrlo neozbiljan, neodgovoran i površan. To se ogledalo u činjenici da ste olako pristali da uđete u Vladu koja je radila protiv interesa države. Ali vjerujem da ste nakon Belvedera shvatili šta je bilo u toj Vladi i šta je ona radila”, poručila mu je.

Očekuje da će biti procesuirani svi koji su počinili veleizdaju države, počevši od Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić koju je nazvala ‘najvećom štetočinom’, te Olivere Injac.

“Dosta je bilo provociranja Crnogoraca, multietničke Crne Gore, dosta je bilo provociranja Cetinjana i ovog posljednjeg što se dogodilo. Svi ministri u Vladi moraju da rade za Crnu Goru. Nema što da idemo po mišljenje u Beograd. Izdajnicima nema mjesta u Vladi”, dodala je ona.

Konatar: Ne sumnjam da će Vlada biti uspješna

Miloš Konatar (URA) rekao je kako je ponosan što su on i Dritan Abazović bili među ključnim akterima promjena 30. avgusta, a da je tada pokrenut demokratski točak. Sada, dodao je, Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama.

“Ne sumnjam da ćete biti uspješni u poslu kojeg ste se prihvatili, a moja očekivanja su još veća jer znam mnoge od vas. Nemojte praviti greške kao pojedini ministri iz 42. Vlade, nego sarađujte sa Skupštinom”, naglasio je on.

Nimanbegu: Vjerske zajednice ne smiju imati uticaj kao na prošlu Vladu

Prethodna Vlada nije bila ni demokratska ni oslobodilačka, već politički eksperiment, rekao je Genci Nimanbegu (Forca), navodeći da je ona pala jer nije bilo kohezije unutar nje, jer je bila formirana na principu protiv a ne za, zbog partijskog zapošljavanja, ugrožavanja sistema bezbjednosti, prosvjete i kulture.

“Podjele su narasle upravo kao posljedica tog djelovanja, da je Vlada bila dogovarana ili sastavljana u ili oko vjerskih objekata. I to nije bio demokratski proces”, dodao je.

Poručio je kako nikad više nijedna vjerska zajednica na Vladu ne smije imati uticaj kao što je to bilo u slučaju prethodne.

Događaji na Belvederu najjasnije su oslikali kako je radila prošla Vlada i to je, kako je kazao Nimanbegu, bio poraz Crne Gore, i pozicije i opozicije. Na novoj Vladi je, dodao je, da ublaži podjele koje su nastale tokom djelovanja prethodne.

Nikolić: Dugujete Crnoj Gori istinu o 5. septembru

Nova Vlada moraće ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna, istakao je Andrija Nikolić (DPS), i to od katastrofalnih podataka vezanih za epidemiju koronavirusa, tjeranja investitora i drugih ekonomskih problema, sve do urušavanja građanskog koncepta države.

“Mislim da ova Vlada duguje Crnoj Gori istinu o događajima od 5. septembra, o tome da li su naša policija i vojska ustupili nadležnosti drugoj državi. U svim državama se za nacionalnu izdaju odgovara krivično-pravno”, rekao je on.

I on je ponovio da bi bilo poželjnije da je nova Vlada okupila još širu strukturu građanskih snaga, ali je, kako je naglasio, u ovom momentu ovo mogući koncept izvršne vlasti.

Izvor.Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:55h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:43h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:29h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:21h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:45h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:19h

Skip to content