Nikočević: Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Radio Titograd

03.05.2024, 07:48h

2 min

Foto: AEM

 

Agencija za elektronske medije (AEM) čestita svim novinarima/kama i medijskim kućama Svjetski dan slobode medije (3. maj) sa željom da se njihov status unaprijedi u susret usvajanju novih medijskih zakona, , saopštio je službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima u Agenciji za elektronske medije (AEM) Damir Nikočević.

“Ovaj datum je prilika da podsjetimo na važnost misije medijskih poslenika koji svoj posao obavljaju etički, uprkos njihovom lošem ekonomskog statusu i nerijetkim pokušajima ograničavanja njihove slobode”, kazao je on.

Iako je, naglašava Nikočević, danas pristup informacijama jednostavniji nego ikada, uloga medija koji drže do osnovnih profesionalnih standarda jeste da objavljuju samo provjerene i kredibilne informacije, te da javno mnjenje drže budnim, izvještavajući o temama od javnog interesa.

“Sloboda medija podrazumijeva snažno i profesionalno istraživačko, odsustvo cenzure i autocenzure, izabalansirano izvještavanje i pluralizam mišljenja. Samo na taj način može se stvarati transparentno i otvoreno društvo i doprinijeti ukupnoj demokratizaciji Crne Gore”, naglašava on.

Prema njegovim riječima u vremenu kada su lažne vijesti, dezinformacije i medijske manipulacije ozbiljna prijetnja ukupnom demokratskom poretku, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire – mediji predstavljaju ključnu branu pojedincima i grupama, sa manjkom demokratskih kapaciteta, da osnove te slobode ugrožavaju.

“Stoga, još jednom naglašavamo važnost adekvatne zaštite radnog i ekonomskog statusa novinara i medijskih poslenika koji predstavljaju svakodnevne istinske zaštitnike javnog interesa, a koji su i dalje, nažalost, česta meta verbalnih i fizičkih napada i to samo zbog činjenice da rade svoj posao”, poručio je Nikočević.

On je najavio da Agencija ostaje posvećena principu pune slobode medija i svojoj misiji dosljedne primjene zakonskih nadležnosti, kako iz aktuelnog Zakona o elektronskim medijima, tako i iz budućeg Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama čije se usvajanje očekuje.

“Medijska pismenost i njeno jačanje kod stručne, a naročito laičke javnosti će još snažnije biti u fokusu Agencije, imajući u vidu da sa novim Zakonom AEM postaje ključna institucija zadužena za polje medijske pismenosti. U toj misiji, snaženja slobodnog novinarstva i objektivnog informisanja javnosti, AEM ostaje otvoren za saradnju sa svim akterima kako bi svaki naredni Dan slobode medija dočekivali u pozitivnijem ambijentu”, zaključio je Nikočević.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content