Nikad ne bi trebalo puniti telefon preko noći, evo i zašto

Radio Titograd

16.10.2023, 05:56h

2 min

Foto:Pixabay

Stručnjaci za tehnologiju tvrde da nikada ne treba da punite telefon preko noći ako želite produžiti životni vijek svoje baterije.

“Većini pametnih telefona nove generacije treba između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune”, kaže u članku za The Conversation Ritesh Chugh, profesor informacione i komunikacione tehnologije na CQUniversity Australia.

“Stoga, punjenje telefona preko noći ne samo da je nepotrebno već i ubrzava starenje baterije. To se događa zato što se litij-ionske baterije koje napajaju moderne pametne telefone hemijski razgrađuju kao rezultat obrazaca punjenja, fluktuacije temperature i količine upotrebe uređaja”, tvrdi on.

U slučaju punjenja preko noći, to bi značilo da vaša baterija dobija “boost” koji je četiri puta duži nego što joj je potrebno. Osim što to nije sjajno ni sa sigurnosne tačke gledišta (iako je dobra vijest da se većina uređaja automatski prestaje puniti kada im baterija dosegne 100 posto kako bi se spriječilo pregrijavanje), problem je i u tome što, budući da aplikacije rade u pozadini cijelu noć, baterija uređaja neizbježno pada na 99 posto.

Svaki put kad se to dogodi, punjenje ponovno kreće.

“Postupno punjenje može s vremenom istrošiti bateriju. Appleovi uređaji nude funkciju odgode punjenja kada baterija dođe do 80 posto. Samsungovi Galaxy telefoni daju mogućnost ograničenja na 85 posto”, zaključuje Chugh.

Druga stvar koja je posebno štetna za životni vijek litij-ionskih baterija je kada dopustite da se vaš telefon potpuno isprazni, kaže dalje.

“Umjesto toga, trebalo bi da težite održavanju ljestvice napunjenosti između 20-80 posto”, objašnjava Chugh.

Ako ste korisnik iPhonea, postoji i opcija koja vam omogućava da sačuvate bateriju.

“Za iPhone s iOS-om 13 ili novijim, idite na iPhone Settings > Battery > Battery Health & Charging i odaberite Optimized Battery Charging. Ova će postavka automatski smanjiti trošenje vaše baterije, poboljšavajući njen životni vijek”, pojašnjava Kewin Charron iz Back Marketa, kompanije koja se bavi restauriranjem starijih uređaja.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content