Netanjahu: Uprkos pritisku ne odustajemo od napada na Rafu; SAD isporučile četvrti paket pomoći Gazi

Radio Titograd

09.03.2024, 08:08h

2 min

Foto::Guliver

 

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze. Uprkos međunarodnom pritisku ne odustaju od kopnenog napada na Rafu. U znak podrške Palestincima održane su masovne demonstracije u Jordanu, Jemenu i Iraku.

Američka vojska izvršila kontraudar nakon reketnog napada Huta

Američka vojska saopštila je da je izvela kontraudar nakon napada protivbrodskim raketama sa teritorije Jemena koja je pod kontrolom Huta.

Američka Centralna komanda objavila je na mreži X da su Huti ispalili dvije protivbrodske balističke rakete sa teritorije koju kontrolišu na brod koji je u vodama Adenskog zaliva plovio pod zastavom Singapura.

U napadu nije bilo ni povrijeđenih niti materijalne štete, prenosi Rojters.

Broj ubijenih u raketnom napadu koji su Huti u srijedu izveli na teretni brod u Crvenom moru u blizini obala Jemena povećao se na tri, dok su dva člana posade zadobila teže povrede, saopšteno je iz liberijske kompanije koja je vlasnik broda.

SAD isporučile četvrti paket pomoći Gazi

Najmanje pet osoba je poginulo, a 10 je povrijeđeno kada su na njih pali paketi sa humanitarnom pomoći ispušteni iz aviona nad Pojasom Gaze. Do nesreće je navodno došlo zbog kvara na padobranu, koji se nije otvorio. Kutije sa humanitarnom pomoći su se u slobodnom padu sručile na mnogo ljudi koji su se okupili da sačekaju pomoć.

Vojska SAD isporučila je četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, a predsjednik Džozef Bajden najavio je da će Sjedinjene Američke Države izgraditi privremenu luku na obali Gaze, kako bi se omogućio brži ulazak humanitarne pomoći – vode, hrane i ljekova u većim količinama u tu palestinsku enklavu.

Evropska unija već ovog vikenda očekuje otvaranje pomorskog koridora za isporuku pomoći – sa Kipra do obale Gaze.

Istovremeno, izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha. Premijer Benjamin Netanjahu poručio je da uprkos međunarodnom pritisku ne odustaje od kopnenog napada na Rafu.

Na zahtjev Izraela – SAD, Velika Britanija i Francuska podnijele zahtjev za hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN na kojoj bi se razmatrao izvještaj o seksualnim zločinima koje su počinili pripadnici Hamasa 7. oktobra dok ekspert UN istražuje navode o mučenju i zlostavljanju Palestinaca zatvorenih na Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze.

Nad Adenskim zalivom oboreno je više krstarećih raketa i dronova ispaljenih sa teritorije pod kontrolom Huta u Jemenu.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:54h

09.04.2024. u 07:38h

09.04.2024. u 07:38h

Skip to content