Netanjahu odbija Hamasov predlog za primirje; SAD insistira na nastavku pregovora

Radio Titograd

16.03.2024, 07:12h

2 min

Foto:Guliver

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacuje najnoviji predlog Hamasa o primirju koji predviđa tri faze za puštanje preostalih talaca iz Gaze. Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da SAD intenzivno rade sa Izraelom i posrednicima kako bi se prevazišle prepreke za sporazum. Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja saopštila je da je od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijeno 418 Palestinaca, dok ministarstvo zdravlja pod upravom Hamasa tvrdi da je u Pojasu Gaze u istom periodu ubijeno 31.500 Palestinaca.

SAD: Huti ispalili tri balističke rakete u Crveno more

Centralna komanda SAD saopštila je da je da su Huti ispalili tri protivbrodske balističke rakete iz Jemena prema Crvenom moru, prenio je Rojters.

Naveli su da nije bilo povrijeđenih, kao ni štete.

Hamas traži od Izraela oslobađanje zatvorenika

Hamas, u svom odgovoru na najnoviji okvir sporazuma o taocima, traži od Izraela da oslobodi više od 1.000 palestinskih zatvorenika, uključujući oko 100 doživotnih zatvorskih kazni za ubistvo Izraelaca – u zamjenu za oslobađanje 40 žena, starijih i ranjenih talaca.

Odnos zatvorenika i talaca manji je nego što je bio u prethodnom odgovoru Hamasa, ali je i dalje više nego dvostruko veći od okvira na koji je Izrael pristao prošlog mjeseca tokom razgovora u Parizu.

SAD intenzivno rade sa Izraelom i posrednicima Katarom i Egiptom kako bi premostile preostale praznine za sporazum o taocima, koji bi doveo do pauze u borbi između Izraela i Hamasa, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je plan IDF za ulazak u Rafu na jugu Gaze.

“Izraelske odbrambene snage su spremne za operaciju u Rafi, kao i za evakuaciju civilnog stanovništva iz tog grada”, navode u saopštenju iz kabineta izraelskog premijera.

Odluka je donijeta uprkos široko rasprostranjenim upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipat, da se ne ulazi u Rafu, gdje se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja saopštila je da je od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijeno 418 Palestinaca, dok ministarstvo zdravlja pod upravom Hamasa tvrdi da je u Pojasu Gaze u istom periodu ubijeno 31.500 Palestinaca.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content