Netanjahu: Ne odustajemo dok ne vratimo sve taoce; EU: Izrael da omogući UNRVA da obavlja svoj posao

Radio Titograd

01.06.2024, 07:34h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se rat neće završiti dok se ne oslobode svi taoci iz Pojasa Gaze, ali i dok ne eliminišu Hamasa. Evropska unija saopštila je da je duboka zabrinuta jer Izrael pokušava Agenciju Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) da proglasi terorističkom organizacijom.

Ubijeno najmanje 36.284 Palestinca

Najmanje 36.284 Palestinca je ubijeno, a njih 82.057 je povrijeđeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

Državni sekretar Entoni Blinken, takođe, naglasio je da je humanitarna situacija u palestinskoj enklavi i dalje teška, posebno u pogledu isporuke pomoći civilima.

Sa druge strane, izraelska vojska je po prvi put potvrdila da djeluje u centru Rafe, gradu na jugu Gaze dok je, istovremeno, navela da je završila tronedjeljne operacije na sjeveru u Džabaliji.

Američki predsjednik Džozef Bajden, u međuvremeno, detaljno je iznio izraelski plan o prekidu vatre, koji uključuje oslobađanje izraelskih talaca i puštanje palestinskih zatvorenika, istakavši da je vrijeme da se rat završi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, oglasio se odmah poslije Bajdena, i naglasio da se rat neće okončati dok svi taoci ne budu oslobođeni, ali i dok Hamas u potpunosti ne bude eliminisan, što su i prioritetni ciljevi plana Izraela.

Netanjahu, međutim, nije pojasnio da li je njegov predlog isti onaj koji je iznio Bajden tokom svog govora iz Bijele kuće.

Za to vrijeme, Evropska unija je saopštila da je duboko zabrinuta jer Izrael pokušava Agenciju Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice proglasi terorističkom organizacijom, pozvavši izraelske vlasti da dozvole UNRVA da obavlja svoj posao.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content