Netanijahu vojnicima: Nalazimo se pred sljedećom fazom; broj poginulih u Gazi premašio 5.700

Radio Titograd

25.10.2023, 07:45h

3 min

Foto: RTS

Osamnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Vlasti u Gazi tvrde da je IDF pojačao napade, istakavši da je za sat vremena poginulo 50 civila. U tri navrata Hamas gađao šire područje Tel Aviva. Nova razmjena vatre na izraelsko-libanskoj granici. Nezadovoljan obraćanjem Antonija Guteresa na sjednici SB UN, ambasador Izraela zatražio njegovu ostavku. Agencija UN za izbjeglice u Gazi ističe da će biti primorana da obustavi rad. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja CNN.

“Nalazimo se pred sljedećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste dio toga, vi ste dio prethodnica“, poručio je Netanijahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera je navedeno da je Netanijahu tokom posjete bazi Imanuel informisan o nedavnim aktivnostima jedinice i o njenoj pripremi za budućnost.

“Imamo samo jednu misiju – da razbijemo Hamas. Nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Oslanjam se na vas; narod Izraela se oslanja na vas”, rekao je Netanijahu.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama upozorila je da će biti primorana da obustavi svoje operacije u Gazi do večeras ako u tu oblast ne bude isporučeno gorivo.

Ranije je načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao da će biti učinjeno sve da se obezbijedi pristup gorivu u Gazi gdje god je to potrebno za ublažavanje humanitarne krize, prenio je CNN.

“Pobrinućemo se da bude goriva na mjestima na kojima je ono neophodno za liječenje civila”, rekao je general-potpukovnik Herci Halevi.

S druge strane, istakao je da Izrael “neće dozvoliti da gorivo ode Hamasu da bi mogao da nastavi da se bori protiv građana Izraela”.

Halevi nije dao više detalja o tome kako bi IDF mogao da obezbijedi pristup gorivu onima kojima je najpotrebnije.

U Kisufimu, kibucu istočno od pojasa Gaze, čuje se upozorenje o raketama.

Sirene su se tokom noći čule i u još dva kibuca u okolini.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pogodile nekoliko sirijskih vojnih ciljeva, nakon što su rakete ispaljene iz Sirije na izraelske zajednice na Golanskoj visoravni.

IDF kaže da su borbeni avioni pogodili “vojnu infrastrukturu” i mjesta za lansiranje minobacača.

06.20 – Izraelska vojska saopštila je da je pogodila metu Hamasa u izbegličkom kampu u Gazi, a dok palestinsko Ministarstvo zdravlja tvrdi je da je desetine ljudi ubijeno ili ranjeno u tom napadu.

Portparol vojske rekao je da je meta napada bila baza Hamasa u kampu El Šati.

Sa druge strane, Hamas je gađao šire područje Tel Aviva. Pogođene su i oblasti istočno od grada oko Aerodroma “Ben Gurion”, kao i mjesta na sjeveru i jugu.

Prema IDF, vojni dron pogodio je položaje Hezbolaha u južnom Libanu, odakle su lansirane protivtenkovske vođene rakete na izraelsku vojsku i obližnje pogranične gradove.

Načelnik generalštaba izraelske vojske general-potpukovnik Herci Halevi priznaje da se kopnena ofanziva odlaže iz “strateških razloga”.

Prema njegovim riječima, postoje “taktička i strateška razmišljanja” koja odlažu kopnenu ofanzivu, ali omogućavaju da se IDF bolje pripremi.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guters je rekao da se napad Hamasa nije desio u vakuumu. Naveo je da žalbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. Sa druge strane, rekao je da ti užasni napadi ne mogu opravdati “kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

Nezadovoljan stavovima Guteresa, Gilad Erdan, ambasador Izraela pri UN-u zatražio je od Guteresa da podnese ostavku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naglasio je da se “humanitarne pauze” u ratu moraju razmotriti kako bi se zaštitili palestinski civili.

Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa kaže da je od početka sukoba poginulo 5.795 civila (5.700 u Gazi) a 16.000 ranjeno.

Agencija Ujedinjenih nacija koja brine o palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila je na potencijalni kraj humanitarnog rada u Pojasu Gaze zbog nedostatka goriva. Da bi nastavila svoj rad potrebno joj je da se gorivo dostavi do srijede uveče.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Skip to content