Nepoštovanje suvereniteta BiH Sarajevo doživljava kao negativan signal iz Podgorice

Radio Titograd

11.01.2024, 08:19h

3 min

Foto:X

Odlazak dijela crnogorskih zvaničnika i predstavnika vladajućih partija u Banjaluku na proslavu Dana entiteta Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, predstavlja nepoštovanje suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zbog čega se na to iz Sarajeva ne može gledati pozitivno, smatra bosanskohercegovački istoričar i geopolitički analitičar Admir Lisica.

“Naravno da se na nepoštovanje suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine iz Sarajeva ne može gledati pozitivno, pa je to, i u kontekstu odlaska pojedinih crnogorskih zvaničnika na neustavno obilježavanje Dana entiteta Republike Srpske, negativna stvar. Naravno da je negativno ukoliko političari iz regiona dolaze na obilježavanje separatističkih praznika”, ocijenio je Lisica u izjavi za Pobjedu.

Lisica, međutim, smatra da akcije iza kojih stoje neodgovorni političari iz Crne Gore neće toliko značajno uticati na, kako je rekao, do sada izuzetno dobre odnose koje dvije države njeguju.

“To svakako može da naruši odnose između dvije države, ali ne u drastičnoj mjeri, jer mi znamo da to nije zvanični stav Crne Gore koja je u prethodnom periodu pokazala da je prijateljski orijentisana prema BiH”, napominje Lisica.

On je posjetio i na činjenicu da je prvi čovjek Crne Gore Jakov Milatović ipak odbio da prisustvuje ceremoniji u Banjaluci i poručio da će, kada bude putovao u BiH, otići u Sarajevo i razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

“Upravo na tragu toga dvije države treba da grade svoj odnos putem zvaničnih institucija i da obilježavaju zvanične, a ne neustavne praznike. Nadam se da će u narednom periodu doći do zvanične posjete predsjednika Crne Gore BiH i da će se u dogledno vrijeme dogoditi i uzvratna posjeta članova Predsjednišva BiH Crnoj Gori, te da će se na taj način jačati međusobni odnosi dvije države i da se u budućnosti više neće dešavati ovakvi potezi. Mi se iskreno nadamo da će Crna Gora i BiH zadržati dobre međusobne odnose i u narednom periodu. Vjerujemo da će na suzbijanju ovakvih događaja vođstvo Crne Gore uraditi odsta toga, te da će na tragu prijteljskih odnosa dvije države graditi zajedničku budućnost i dodatno unapređivati svoje odnose na kom je god polju to moguće”, smatra Lisica.

Da odlazak predstvnika dijela vladajućih partija u Banjaluku, ali i zvanična čestitka predjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića Dana entiteta Republike Srpske, predstavlja narušavanje dobrosusjedskih odnosa, ali i uvredu za Bosnu i Hercegovinu, smatra i crnogorski diplomata Željko Perović.

“To ne da je uvreda, nego je apsolutno najveća uvreda koja može da bude. Međutim, mi već nekoliko posljednjih godina svjedočimo o raznim uvredama, prije svega susjednim zemljama. Andrija Mandić je samim tim što je čestitao Dan entiteta Republike Srpske prekršio sve uzuse dobrosusjedskih odnosa, posebno prema Bosni, koja je tradicionalno prijateljska prema Crnoj Gori”, ocijenio je Perović u izjavi za Pobjedu.

Iako predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nije otišao u Banjaluku, na ceremoniju je ipak poslao šefa svog kabineta Velimira Đokovića koji je državni, a ne stranački funkcioner.

Osim njega, svečanom prijemu u Vladi RS prisustvovali su i drugi funkcioneri Mandićeve Nove srpske demokratije, među kojima su bili poslanik Jovan Jole Vučurović i član Predsjedništva NSD Budimir Aleksić.

Proslavi Dana Republike Srpske prisustvovao je i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović i vršilac dužnosti rukovodioca Službe za građane Glavnog grada Vladislav Dajković.

Na akademiji koja je uslijedila nakon svečanog prijema u Vladi RS predsjednik tog BiH entiteta Milorad Dodik ponovio je svoj raniji stav da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da je Republika Srpska formirana zbog zabrinutosti za sudbinu srpskog naroda kome je, kako je rekao, prijetilo odvajanje od matice Srbije.

Na 9. januar 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH je u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Na čelu samoproglašene republike tada su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koje je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina.

Ustavni sud BiH je taj datum, određen kao Dan Republike Srpske, već tri puta proglasio neustavnim, a Venecijanska komisija i diskriminatornim.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content