Nenezić: Večeras branimo građansku i dostojanstvenu Crnu Goru

Radio Titograd

30.10.2023, 10:01h

5 min

Foto: SO Bar

S obzirom na to šta se sve moglo čuti od mandatara Milojka Spajića u prethodna dva i po mjeseca upitno je da li će nova vlada na čijem je čelu, ukoliko se i konstituiše, u utorak donijeti odluku o povlačenju popisa, tj. da li se možemo ,,osloniti“ na njegovu najavu odlaganja – rekao je Nenezić

Protest ispred Skupštine Crne Gore nije skup političkih partija, već treba da okupi sve one kojima je Crna Gora domovina, one koji nemaju rezervnu zemlju, drugi pasoš i kojima popis ne služi da se besplatno školuju ili ispune dobijene zadatke od nalogodavaca iz izvršne vlasti u Srbiji. Večeras ćemo braniti građansku Crnu Goru, dostojanstvenu i modernu u kojoj naša djeca treba da žive u miru i spokoju, kazao je u razgovoru za Pobjedu poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Bane Nenezić.

Novo razdoblje

Okupljanje ispred zgrade Skupštine koje organizuje dio opozicionih partija i nevladinih organizacija biće održano u 18 sati protiv izbora lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića za predsjednika Skupštine i, kako su rekli, nastavka retrogradnih politika 42. i 43. vlade kojima se urušavaju institucije i građanski koncept države, a Crna Gora udaljava od evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine, na kojoj bi Mandić trebalo da bude izabran za čelnika najvećeg zakonodavnog doma, zakazan je za 10 sati, a očekuje se da ubrzo nakon toga bude sazvana ona za formiranje 44. vlade Milojka Spajića.

Nenezić za Pobjedu kaže da bi izborom Mandića na čelo Skupštine definitivno počelo novo razdoblje u istoriji naše zemlje.

Smatra da u istoriji parlamentarizma nije zabilježen slučaj da je parlament jedne zemlje predvodio neko ko ne priznaje suverenitet te zemlje i žestoko se borio protiv njega, neko ko ne priznaje simbole te zemlje, a ima državljanstvo druge.

“Samo njegovo imenovanje ,,baca pod noge“ priču mandatara Spajića da je riječ o manjinskoj podršci za formiranje vlade od strane koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“. Mi ćemo u parlamentu braniti ustavni poredak zemlje, a bojim se da oko državnih pitanja nećemo biti konstruktivna opozicija već ćemo na svaki način braniti interese građana Crne Gore”, naglasio je Nenezić.

Volja ili trik

Nenezić sumnja i u namjeru nove izvršne vlasti da odloži popis koji bi, prema važećoj uredbi, trebalo da se sprovede od 1. novembra. Ukoliko se to i desi, ocjenjuje da mjesec neće biti dovoljan da se uklone sve nepravilnosti kako bi se taj proces realizovao u skladu sa zakonskom regulativom i uz potpuni monitoring.

U konačnom, kako kaže Nenezić, do formalnog donošenja odluke o odlaganju popisa i poziva na dijalog koji treba da uputi Spajić ostaju čvrsto pri stavu da je bojkot neizbježan i jedini pravi odgovor na etnički inžinjering koji se, smatra, želi postići ovakvim popisom.

“S obzirom na to šta se sve moglo čuti od mandatara Spajića u prethodna dva i po mjeseca upitno je da li će nova vlada na čijem je čelu, ukoliko se i konstituiše, u utorak donijeti odluku o povlačenju popisa, tj. da li se možemo ,,osloniti“ na njegovu najavu odlaganja. Što se tiče uklanjanja ,,nepravilnosti“, u obimu koji je negdje bio zahtjev opozicije, a i vezano za uslove koje je i sam mandatar najavio mislim da je izvjesno da se ne mogu regulisati za mjesec, posebno kada se misli na softversko rješenje kontrole unešenih podataka od strane samih građana. Izvjesno je da moramo sačekati formiranje vlade, a na osnovu pristupa koji će zauzeti premijer već prvog dana mandata znaćemo da li se zaista želi naći konsenzus ili je i ovo bio još jedan njegov marketinški trik”, stava je poslanik SD-a.

Ne novim podjelama

Nije realno očekivati, kaže naš sagovornik, i da će nova vlast, kojoj podršku daje prosrpska koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“, imati iskrenu volju da spriječi dalje uplitanje susjedne Srbije u popisni proces.

“Mislim da to ne možemo očekivati jer je nastupima predsjednika Jakova Milatovića, a i većeg dijela funkcionera Pokreta ,,Evropa sad“. stavljeno do znanja da gotovo da nema ideoloških razlika između PES-a i koalicije ZBCG. Moramo se podsjetiti da su upravo gospoda Spajić i Milatović ministarske pozicije u vladi Zdravka Krivokapića dobili glasovima koalicije okupljene oko nekadašnjeg DF-a koji su mahom sada i dio koalicije ZBCG. PES predstavlja nastavak jedne retrogradne politike, koju smo imali prethodnih dvije decenije ali u ,,liku“ DF-a, vješto marketinški upakovane iza programa ,,Evropa sad“ o čijim posljedicama po budžet Crne Gore još nemamo podatke, ali i te kako ,,osjećamo“ u ,,radu“ i funkcionisanju zdravstvenih ustanova, kao i visini potrošačke korpe. Nije realno ni očekivati da će predsjednik Milatović osuditi izjave patrijarha Porfirija kada je na dan njegovog ustoličenja izjavio da je prihvatljivo žrtvovanje života deset Crnogoraca, ili isto tako izjave Aleksandra Vučića u trenutku kada firma njegovog brata dobija najvažnije infrastrukturne poslove u Srbiji”, napomenuo je Nenezić.

Stoga će, pored ostalog, sa večerašnjeg skupa ispred Skupštine biti poslata poruka da se neće mirno stajati i posmatrati dok se u zemlji želi stvoriti ova podjela i napraviti nestabilnost, a sve sa ciljem stvaranja novih ,,žarišta“ u regionu onih koji, kako navodi Nenezić, na taj način žele nadoknaditi svoje političke poraze i preživjeti još jedan izborni ciklus.

“Evidentno je da zvanična vlast u Beogradu popis i formiranje vlasti u Crnoj Gori koristi u svrhe kampanje za lokalne i parlamentarne izbore u Srbiji. Predsjednika Vučića više brine popis u Crnoj Gori nego potencijalne sankcije koje prijete Srbiji zbog situacije na Kosovu. Večeras ćemo braniti građansku Crnu Goru, dostojanstvenu i modernu u kojoj naša djeca treba da žive u miru i spokoju”, poručio je Nenezić.

Vlada osuđena na propast

On vjeruje i da Vlada Milojka Spajića neće dočekati prvu godinu mandata. Povjerenje, kako kaže, ne uliva kabinet sa pet potpredsjednika vlade, dok kadrovska rješenja Spajića nije želio da komentariše, ističući da će se uskoro vidjeti da li su dorasli zadatku.

“Nezahvalno je i nekorektno komentarisati kadrovska rješenja za koja se odlučio mandatar Spajić jer sam uvijek bio mišljenja da svakome treba pružiti šansu. Da li je svako njoj i dorastao, brzo ćemo se uvjeriti. Ono što negdje para i oči i uši je podatak da će nova vlada imati čak pet vicepremijera, i to od po jednog od predstavnika svake političke partije koje su konstituenti. To zaista ne uliva povjerenje i nadu u napredak već po meni predstavlja jasnu i decidnu podjelu “plijena” gdje je svakome pripalo “nešto”, da će nad tim resorom imati autonomiju i da mu se niko neće miješati. Takav pristup ovu vladu osuđuje na propast, posebno kada se uzme u obzir da je u tekstu sporazuma već za godinu dana najavljena njena rekonstrukcija i ulazak koalicije ZBCG”, istakao je Nenezić.

Prema njegovim riječima, Spajić je imao priliku, ali nije imao hrabrosti da formira stabilnu vladu i sve što ga očekuje u narednom periodu biće, kaže Nenezić, odraz i “cijena” političke nezrelosti koju je pokazao.

“Ako Vlada i preživi tih godinu dana vidjećemo kako će izgledati rekonstrukcija i ko će biti njen dio. Mislim da koalicioni sporazum koji je postignut, s obzirom na “istoriju” onih koji su ga sklopili daje samo garanciju da očekujemo i neočekivano”, ocijenio je Nenezić, zaključujući da je i Evropska unija jasno stavila do znanja da smo daleko od nje i da nas pristupanje sigurno ne očekuje za mandata 44. Vlade.

Prepisan ekspoze bez ijednog rješenja

Komentarišući ekspoze mandatara Milojka Spajića, dostavljen Skupštini, Nenezić kaže da je napisan pro forma.

“Mislim da je i građanima Crne Gore jasno da sve što je mandatar Spajić najavio u kampanji, a vezano je za program ,,Evropa sad 2“ nije u planu rada nove vlade. To se može vidjeti i po sadržini ekspozea gdje nije navedeno nijedno ,,rješenje“ već je isti napisan forme radi, čak bi se prije reklo i prepisan. Mandatar Spajić je imao šansu, građani su mu u određenoj mjeri povjerovali, ali mu nijesu mogli usaditi ono što on nema, a to je hrabrost da formira čvrstu proevropsku vladu, a ovako je formirao slabu većinu i najveći posao će mu biti da u toj većini ostane i opstane”, ocijenio je Nenezić.

Potrebna kreativnost da se dočaraju Abazovićeva “dostignuća”

Nenezić je kazao da će tehnička Vlada Dritana Abazovića ostati upamćena po nevjerovatnom medijskom “spinu”, gomili neistina, milionskim štetama po budžet Crne Gore, ispunjavanju dječačkih snova novcem građana Crne Gore, rekordnim troškovima službenih putovanja, urušavanju crnogorskog identiteta i izdaji i prodaji/predaji državne imovine.

“Nadam se da će se jednoga dana naći neko, ko će se odlučiti da stavi na papir sve ono što je vlada Dritana Abazovića uradila. Istina, moraće da bude zaista kreativan da bi mogao sve da “dočara””, rekao je Nenezić.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 15:01h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 14:59h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:56h

Titogradske vijesti, top2,

13:52h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

29.01.2024. u 20:41h

29.01.2024. u 20:41h

Skip to content