Nenezić: Nađite mi jedan turistički grad u kom je izgrađen LNG terminal; Odović: Odluku neće donijeti samo premijer Spajić

Radio Titograd

11.04.2024, 12:47h

2 min

Foto:Printscreen

 

U toku je sjednica skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na kojoj se raspravlja o prijedlogu odluke o opravdanosti implementacije terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar kroz prostorni plan Crne Gore i dobijanje dodatnih informacija po ovom pitanju.

Tok sjednice:

Branislav Nenezić (SD) je istakao da jačanje uvozne zavisnosti od gasa ne treba da bude budućnost Luke Bar i Crne Gore.

Na početku Nenezić je citirao izjave ljudi koji su radili na izrdai prostornog plana Crne Gore, a one glase:

“Mi ne podržavamo LNG terminal, Crna Gora nema razvijenu infrastrukturu a to je invefsticija od milijardu eura, Crna Gora ima druge prioritete: turizam, saobraćaj itd…”.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović rekao je da njegovo ministarstvo nije u nadležnosti da koncipira politiku u oblasti energetike, već je u nadležnosti Ministarstvo energetike i rudarstva.

“Ono što MDUP radi je sprovođenje te politike, odnosno da omogući njeno sprovođenje kao i iscrtavanje prostornog plana. Zbog toga ne želim da govorim o štetnosti ili ne štetnosti ovih terminala”, kazao je Odović.

Prilikom planiranja gdje će se nalaziti terminali ispoštovani su svi EU standardi, rekao je Odović.

“Moram misliti, kao ministar, na interese građana i tako sprovoditi projekte”, objašnjava Odović.

Vlada je kolektivni oragan i konačnu odluku neće donijeti samo premijer Milojko Spajić.

Predsjednik Odbora Dejan Đurović upitao je ministra Odovića da li je potpisani memorandum bio u projektnom planu za Prostorni plan Crne Gore.

Odović je odgovorio kako taj prostorni plan nije bio dio programskog zadatka, ističući da se nije desila promjena avgusta 2020. godine, građani Crne Gore bi već sada imali LNG terminal

Ministar Saša Mujović (PES) istakao je da je odgovornost i na ministarstvo na čijem je čelu Odović, te da ne treba prebacivati lopticu na Ministarstvo energetike i rudarstva.

“Svi zajedno treba da nađemo najbolje rješenje. Lično nijesam pristalica prepisivačke škole ‘čuo sam da je LNG dobar u Grčkoj, pa će to biti i za Bar’, nema toga. U memorandumu je istaknuto da priča o LNG terminalu može zaživjeti samo kada te kompanije dostave studiju o analizi o uticaju na životnu sredinu”, kazao je Mujović.

Mujović dodaje da je situacija oko LNG terminala slična onoj koja je bila u procesu izgradnje podvodnog kabla, a sada taj kabal mnogo znači za Crnu Goru.

“Nemojte oštricu napada imati na bilo koga, oni su detektovali i rekli imamo mogućnost da se gradi, i ministarstvo Odovića je odradilo sjajan posao. Smatram da se LNG mora podržati”, kazao je Mujović.

Predsjednik Odbora Đurović komentarisao je izlaganje Mujovića navodeći kako Crna Gora od 2002. godine nema robne rezerve, a da skladištenja energenata nema unazad 15 godina.

Nakon izlaganje predstavnika ministarstava za riječ se javio poslanik Oskar Huter (DPS).

Huter navodi da je blizu trideset NVO organizacija pokrenulo peticiju protiv izgradnje LNG terminala.

“Moramo da znamo da su se u Evropi svi zabavili planskim i strateškim aktivnostima u pravcu gašenja gasnih elektrana”, rekao je Huter.

Branislav Nenezić rekao je ministru Odoviću da nema potrebe za spočitavanjem o radu bilo koje vlade.

“Nađite mi jedan turistički grad u kom je izgrađen LNG terminal. Ne može terminal biti izgrađen ni na kilometrima udaljenim naseljenim mjestima”, istakao je Nenezić.

Nenezić je dalje odgovorio i Mujoviću kazavši da je ćutanje o njegovoj posjeti Luci Bar izazvalo burnu reakciju javnosti.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

12.05.2024. u 18:27h

12.05.2024. u 18:27h

Skip to content