NENEZIĆ “Izvještaj EK dobar za novu Vladu ali ne i za društvo”

Radio Titograd

10.11.2023, 08:36h

2 min

Foto:RTCG

Analitičarka Ana Nenezić kazala je da je Izvještaj Evropske komisije predstavlja jedan veoma realan prikaz stanja, u tehničkom i sadržajnom smislu čak i najbolji izvještaj koji smo dobili do sada. Nenezić je istakla da on nije dobar za društvo, ali da nam daje preciznu dijagnozu. On je, kako kaže, dobar za novu Vladu ukoliko žele zaista da se bave evropskim integracijama.

“Ovo je jedan veoma realan prikaz stanja, usudila bih se reći da je to u tehničkom i sadržajnom smislu i najbolji izvještaj EK koji smo dobili do sada u smislu da je dao jedan prikaz stanja vrlo detaljno”, kazala je Nenezić gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

Istakla je da u izvještaju nijedna oblast nije preskočena, da su u okviru svake oblasti dati vrlo konkretni podaci i jasni zaključci šta treba uraditi kako bi se jedna oblast unaprijedila.

Naglasila je da smo dobili izvještaj koji smo nažalost očekivali, jer se nije moglo očekivati da bude pohvalan i dobar, jer vidimo cijelu situaciju u društvu.

“Reakcije koje su jače u smislu kritika proizilaze jer smo očekivali da neke stvari budu drugačije nakon smjene vlasti 2020. godine. Međutim, kako su bila visoka očekivanja tako su i jača razočarenja”, istakla je Nenezić.

Nenezić je kazala da ono što su poruke samog izvještaja nije dobro za čitavo društvo.

“Oni su jasno ukazali na jednu stvar koju često govorimo, a to je da političari javni interes stavljaju na potpuno nevažno mjesto, a da su partikularni i politički interesi ono što je primat i da se mi zbog toga nalazimo na ovom mjestu”, kazala je Nenezić.

Nenezić ističe da se u izvještaju ukazuje da se revalitizuje ono što su ustavni i zakonski okviri, te da to nije prepreka to bi zapravo trebalo da bude osnova upravljanja državnim sistemom.

Naglasila je da nam nije trebala Evropska komisija da konstatujemo da se zakoni donose iako su u suprotnosti sa Ustavnim određenjima.

“Za nas je ljekovito da imamo sve to na papiru, jedino mi je žao što se bježi od odgovornosti jer smo nekad ukazivali da je važno imati objektivni pristup, te odgovorno pristupiti i reći uradili smo najbolje što su okolnosti omogućile ali to su rezultati zbog određenih ograničenja. Naprotiv, došli smo opet u situaciju kao što je ranije bilo to sa DPS-om, da se nagovarate da li je izvještaj dobar ili ne, da se međusobno ukrštaju argumenti”, kazala je Nenzić.

Kako je kazala, izvještaj je dobar za novu Vladu ukoliko žele zaista da se bave evropskim integracijama jer je napisano sve što treba raditi.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content