Neke pasmine teže podnose vrućinu, provjerite da li je vaš ljubimac među njima

Radio Titograd

25.06.2024, 06:21h

2 min

Foto:Pixabay

 

Neki vlasnici pasa trebaju biti dodatno oprezni kada temperature porastu.

“Visoke temperature mogu različito uticati na pse zavisno o nizu činilaca te je preporučljivo izbjegavati izvođenje psa van kada temperature prelaze 29 °C osobito ako je vlažnost visoka”, naglašava veterinarka Angela Beal za Best Life.

Kad su psi izloženi vrućim vanjskim površinama mogu dobiti bolne opekline na jastučićima šapa, što dovodi do nelagode, šepanja i potencijalno teških ozljeda.

Određene pasmine pasa takođe su osjetljivije na probleme povezane s vrućinom poput toplotnog udara, što je za pse stanje opasno po život koje zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć.

Chow Chow
Prema istraživanjima psi ove pasmine imaju 17 puta veću vjerovatnost da će dobiti toplotni udar od prosječnog psa. To je tako zbog ogromnog sloja dlake koja prekriva njihovo tijelo.

Buldog
Brahicefalne pasmine, poput engleskog i francuskog buldoga, sa svojim kratkim nosom i izduženim mekim nepcem, teško regulišu tjelesnu temperaturu i vrlo su osjetljive na toplotni udar.

Bordoška doga
Bordoška doga takođe je brahicefalna pasmina te je njihovo ravno lice izuzetno podložno toplotnim udarima.

Hrt
Premda se na prvu ne čini da bi hrtovi mogli biti posebno ugroženi na vrućini, njihova velika mišićna masa u odnosu na njihovu veličinu čini ih podložnim toplotnom udaru. Uz vježbanje njihova unutarnja temperatura može porasti prilično visoko, osobito tokom vrućih dana.

Kavalirski španijel kralja Charlesa
Ova pasmina je osjetljivija na toplotni udar jer je pljosnatijeg lica, pahuljasta i sklona pretilosti, što je takođe faktor rizika.

Mops
Mops je još jedna brahicefalna pasmina s kojom morate biti oprezni tokom vrućih dana. Osim opasnosti od toplotnog udara kod ove pasmine postoji opasnost od dugotrajnog oštećenja organa kao što su srce, bubrezi i jetra.

Engleski springer španijel
Ova je pasmina poznata po tome što je jako fizički aktivna te ima gustu dlaku što je čini osjetljivijom na toplotni udar.

Zlatni retriver
Zlatni retriveri osjetljivi su na toplinu jer ih njihova gusta dvostruka dlaka čini sklonima pregrijavanju, stoga im je potrebno osigurati dovoljno hlada i vode.

Haski
Haskiji su poznati po svojoj sposobnosti da uspijevaju u hladnijim klimatskim uslovima. No iako mogu živjeti i po vrućem vremenu, njihova gusta dlaka može predstavljati rizik od pregrijavanja.

Malamut
Malamuti imaju gustu dvostruku dlaku koja ih štiti od hladnoće. Međutim, ova dlaka ih takođe čini sklonima pregrijavanju po vrućem vremenu. Kada temperatura poraste, tjelesna temperatura psa brzo raste, što dovodi do iscrpljenosti toplinom ili toplotnog udara.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:28h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:46h

Skip to content