Neizvjestan opstanak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Radio Titograd

07.04.2024, 07:42h

2 min

Foto:Printscreen

 

Taman što je ponovo formiran Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je održao četiri sjednice, njegov opstanak ponovo je doveden u pitanje. Napuštanje Odbora najavljuju iz DPS-a, ukoliko narednih dana ne dobiju odgovor Vlade hoće li povući odluku o prinudnoj upravi u Šavniku. I iz GP URA najavljuju da će ubrzo zauzeti stav po pitanju učešća u Odboru, jer kako kažu ne žele da simuliraju reforme.

Optimizam koji je pratio početak rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, počeo je da se gasi najavom DPS-a da će ga napustiti ukoliko Vlada ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku. Poručuju da su čvrsti u toj namjeri, te da odgovor premijera Milojka Spajića, neće dugo čekati.

“Ukoliko u narednim danima ne dobijemo odgovor mi ćemo napustiti odbor i upoznati javnost s drugim aktivnostima koje ćemo sprovesti. Za dobar broj zakonskih rješenja potrebna je dovotrećinska većina i budućnost rada Odbora bila bi uputna”, kazao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Da je stav DPS-a legitiman, te da bi njhov odlazak iz Odbora blokirao proces izborne reforme, smatraju u URI, ali i vladajućem DNP-u.

“To je legitiman stav političkih subjekta. Smatram da prinudna uprava nije rješenje i razrješenje ove situacije vidim u kompromisu”, kazala je poslanica GP URA Ana Novaković-Đurović.

“Znate da mandat odbornicima traje duže nego što je zakonom predviđeno, opet s druge strane imamo izborni proces koji je u toku, koji nije sproveden do kraja i tako s pravne strane to je opšta konfuzija”, ističe poslanica DNP-a Maja Vukićević.

A odluku o daljem učešću u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, narednih dana će donijeti i URA.

“Mi ćemo u zavisnosti od iduće sjednice, dnevnog reda, dinamike rada zauzeti stav. Nikako nećemo simulirati reforme i biti dekor u tom tijelu, već da ukoliko vlast želi saradnju bićemo tu, ali ako se ispostavi drugačije zaista nećemo”, kazala je Novaković-Đurović.

Zato, poslanici pozivaju Vladu da preuzme odgovornost.

“Mislim da je ovog trenutka za Vladu i za proces i očekivanja od EU integracija, dobijanja IBAR-a, jako bitan faktor da obezbijede poštovanje ustavnih prava građana Šavnika kao i zakona u državi”, istakao je Anđušić.

“Velika je odgovornost na Vladi. Mislim da nam je interes da sprovedemo izbornu reformu, a to bez kolega iz opozicije teško da ćemo moći da uradimo”, kazala je Vukićević.

A u Pokretu Evropa sad još nijesu zauzeli stav po ovom pitanju. Kazali su nam da tek predstoje razgovori o razrješenju novonastale situacije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content