Nedović: Demokrate će ostati u Vladi, proširenje nakon IBAR-a

Radio Titograd

29.04.2024, 11:48h

3 min

Foto:RTCG

 

Poslanica Pokreta Evropa sad (PES) Jelena Nedović kazala je u intervjuu za “Dan” da očekuje da će do rekonstrukcije Vlade doći nakon dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Ona vjeruje da će Demokrate ostati u izvršnoj vlasti, a poručuje da PES neće sarađivati sa DPS-om. Nedović tvrdi da DPS koči.

Kada bi moglo doći do rekonstrukcije Vlade?

– Više volim termin proširenje Vlade. Sporazumom nije preciziran datum kada to može da se desi, ali predviđeno je do kraja godine. Moja su očekivanja da će se to desiti nakon što dobijemo IBAR. Hajde da ostavimo da se svi oni koji su potpisali sporazum dogovore koji će to tačno datum biti.

Očekujete li da će Demokrate napustiti Vladu nakon dobijanja IBAR-a ili će nesuglasice vezane za bezbjednosni sektor u međuvremenu biti riješene?

– To je više pitanje za njih. Objavili su da će biti u Vladi do dobijanja IBAR-a. Što se tiče samih nesuglasica u bezbjednosnom sektoru, one ne utiču na rad Vlade. Postigli smo izuzetne rezultate za ovih šest mjeseci. Sve funkcioniše kako treba. Moja su očekivanja da će Demokrate ostati u Vladi.

Je li u nekoj daljoj budućnosti moguća saradnja PES-a sa DPS-om?

– Ne. Mi isključujemo tu mogućnost sve dok se DPS ne ogradi od kriminalnih struktura i osoba koje su ih finansirale imovinom i novcem koji je nezakonito stečen. PES ne može sarađivati sa nekim ko nije podržao “Evropu sad 1” i ko ne podržava “Evropu sad 2”.

PES je često na meti kritika da ne ispunjavanja predizborna obećanja oko povećanja plata, skraćenja radnog vremena… Kako to komentarišete?

– Mi smo dobili mandat na četiri godine. Nemoguće da se reforme i ono što je bilo izborna kampanja PES-a ispuni za šest mjeseci. Imamo četiri godine. Za ovih šest mjeseci uradili smo dosta stvari. Dobijamo 400 miliona bespovratnih sredstava od Evropskog parlamenta. Imamo prvi put slučaj da neki ministar ode na lice mjesta da vidi šta se radi kada su u pitanju putevi. Koji su milioni uloženi u sektor obrazovanja? Mi smo otpočeli program “Evropa sad” 2 penzijama. Bolji život smo obezbijedili za 70.000 penzionera. Neophodno je da se mijenjaju određeni zakoni i niko od nas nema čarobni štapić. Mora više zakona da se promijeni da bismo napravili neku promjenu. To iziskuje vrijeme.

Izborna reforma je i dalje neokončana priča. Kakva su Vaša očekivanja, da li može doći do sveobuhvatne reforme? Ko je koči?

– Sveobuhvatna reforma je i te kako potrebna Crnoj Gori. Godinama unazad se ništa nije radilo. Očigledno neko nije imao interes da se sprovede izborna reforma jer znamo kako se godinama manipulisalo ibornim reformama i šta se radilo na nivou cijele države. U parlamentu je formiran Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji treba da je sprovede. Na čelu tog odbora je predstavnik PES-a Vasilije Čarapić, a iz redova opozicije Nikola Rakočević, poslanik DPS-a. Ovo što se sada dešava u Šavniku mjerilo je toga kako je država nemoćna jer nije sprovela izbornu reformu i ne može da riješi problem u toj opštini. I onda smo došli do toga da kada je Vlada donijela odluku da uvede prinudnu upravu u Šavniku da nam je iz redova DPS-a prijećeno da će da izađu iz tog odbora, ne dozvoljavajući da se reforma sprovede kako treba. Mi smo imali svega četiri sjednice i krenulo se sa planovima i izmjenama zakona i samo se stalo jer su se oni povukli. DPS koči izbornu reformu.

Stiče se utisak da su potrebe građana zanemarene i da na političkoj sceni i dalje vlada populizam. Dijelite li to mišljenje?

– Kada su u pitanju socijalne kategorije, nije da Evropa sad nije uradila ništa povodom toga. U ove socijalne kategorije spadaju i penzioneri sa 190 eura i njima su sad penzije porasle. Za sjever je otvoren put Libnice–Jezerne. Okončan je iskljuvo zbog našeg ministra saobraćaja. Da na čelu tog ministarstva nije Filip Radulović, vjerovatno do tog okončanja ne bi došlo. I te kako je potrebno da se u sjever ulaže. Imamo podršku međunarodnih partnera. Upravo ovo što sam rekla da je Evropski parlament odobrio 400 miliona eura, skoro sav taj novac će ići na sjever. Na sjeveru je važna putna infrastruktura. Godinama smo bili država bez auto-puta. Konačno imamo premijera koji je ekonomista jer da biste imali pristup novcu, morate da znate ekonomiju.

Evropske integracije donijeće više mogućnosti za građane

Kakva su vaša očekivanja kadu su evropske integracije u pitanju? Hoće li one građanima donijeti bolji život?

– Moja su očekivanja da će naši građani imati pristup obrazovanju koje je jednako za sve građane Evropske unije. Imaćemo direktne investicije, otvoriće se više radnih mjesta i imaćete mogućnost, ukoliko poznajete jezik, da radite u bilo kojoj državi EU.

I dalje je najviše problema na sjeveru, gdje nema radnih mjesta, sve fabrike su pogašene. I naravno, mi smo svi sa sjevera došli u Podgoricu, a oni koji nijesu mogli da se snađu išli su u države Evropske unije.

Ni problem nezaposlenosti nije riješen. Mislim da će ova vlada da rješava i taj problem.

Podjelom ministarstava dobija se samo ministar više

Pomenuli ste proširenje Vlade. Zar već nemamo preglomaznu izvršnu vlast sa velikim brojem ministarstava?

– Uvijek se govori o preglomaznom državnom aparatu. U smislu samih ministarstava, recimo ako jedno ministarstvo podijelite na dva, broj zaposlenih ostaje isti, dobijamo samo ministra više. U smislu administracije ne dobijate nijednog službenika više.

 

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content