Nedostaje 25 odsto vojnika u odnosu na projektovanu strukturu

Radio Titograd

26.03.2024, 07:52h

4 min

Foto:MO

 

Vojska Crne Gore u kontinuitetu stvara sposoban kadar koji znanja može da prenese na nove članove kolektiva. Dokaz tome su visoke ocjene koje crnogorski vojnici dobijaju, ne samo od nacionalnih ocjenjivača, već i od međunarodnih, kada se vrše evaluacije spremnosti za izvršenje međunarodnih obaveza, poručili su iz Ministarstva odbrane Crne Gore, za Gradski portal.

Nakon sticanja punopravnog članstva u NATO, 5.juna 2017. Crna Gora je započela usklađivanje cjelokupnog strateško-normativnog okvira u oblasti bezbjednosti i odbrane. Sedam godina kasnije, posvećenost Crne Gore vrijednostima koje baštini evroatlantska zajednica i odlučnost države da odgovorno pristupi ispunjavanju svih zadataka na planu daljeg unapređenja djelovanja u Alijansi su nepromijenjeni, tvrde u MOD-u.

“Članstvo Crne Gore u Alijansi je rezultat dugogodišnjih napora i odlučnosti naše zemlje da pristupi najvećem vojno-političkom savezu koji svojim članicama garantuje slobodu i bezbjednost. Tokom proteklih sedam godina članstva aktivno smo doprinosili sprovođenju zadataka sa NATO agende i promovisanju politika Alijanse, i time zavrijedili status kredibilne članice. Naš konkretan i najvidljiviji doprinos ovom Savezu ogleda se u angažmanu pripadnika Vojske Crne Gore u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a. U cilju odvraćanja potencijalnog napada i odbrane istočnog krila Alijanse, crnogorski vojnici su raspoređeni u multinacionalnim borbenim grupama u Bugarskoj i Letoniji”, podsjećaju iz Ministarstva odbrane.

Dodaju da paralelno, učešćem u NATO misiji u Iraku, Crna Gora doprinosi savezničkim naporima na planu očuvanja mira van NATO teritorije.

“Takođe, neizostavna je uloga Crne Gore u regionu na planu izgradnje bezbjednog okruženja na Kosovu i promovisanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovu ulogu ostvarujemo kroz višegodišnje učešće crnogorskih oficira i podoficira u misiji KFOR na Kosovu, kao i kroz doprinos izgradnji kapaciteta kosovskih bezbjednosnih organizacija, angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane u NATO Savjetodavnom timu za vezu na Kosovu. Kao država koja je zahvaljujući „otvorenim vratima“ Alijanse pristupila Savezu, zalažemo se za afirmaciju evroatlantskih vrijednosti na prostorima Zapadnog Balkana i pružamo snažnu podršku prvenstveno aspirantima iz Regiona na putu ka punopravnom NATO članstvu”, naglašavaju iz MOD-a.

Poručuju da će Crna Gora i u narednom periodu biti odgovorna i pouzdana saveznica.

“U prilog tome govori i odlučnost Vlade da, u skladu sa odlukama Alijanse na planu većeg ulaganja u odbranu, opredijeli 2,01 odsto BDP za odbrambeni budžet, od čega će više od 30 odsto biti uloženo u modernizaciju i unapređenje nacionalnih odbrambenih kapaciteta. Dokazivanje i jačanje kredbiliteta Crne Gore kao pouzdane saveznice, kroz doprinos aktivnostima Alijanse je pitanje od nacionalnog interesa. Snažna i kredibilna Crna Gora u okviru Saveza predstavlja okosnicu za dalji put ka Evropskoj uniji”, kategotični su u Ministarstvu odbrane.

U toku javni oglas raspisan za prijem vojnika po ugovoru za Vojnu policiju i Gardu

U odgovorima dostavljenim Gradskom portalu, MOD navodi da je usklađivanje sistematizacije sa potrebama razvoja Vojske i standardima NATO, koji su, kako ističu, ključni u tom pogledu – stalan proces.

“Pripadnici i pripadnice Vojske Crne Gore često se veoma ističu tokom boravka u misijama i operacijama, mada su nam kontingenti i desetorostruko manje brojni od kontingenata ostalih zemalja. Popuna Vojske vojnicima po ugovoru vrši se periodično, i u zavisnosti od potreba službe i finansijskih projekcija planiranih Budžetom Crne Gore za pojedinu budžetsku godinu. Riječ je o kategoriji zaposlenih koji se u Vojsku primaju iz civilstva, prijavom na javni oglas, nakon čega se vrši odabir u skladu sa propisanim uslovima u oglasu i odgovarajućom metodologijom. Potrebe službe proizilaze iz popunjenosti formacijskih, odnosno radnih mjesta u organizacijskoj strukturi Vojske Crne Gore, što znači da se lica u svojstvo vojnika primaju na upražnjena formacijska mjesta u vojnim jedinicama”, objašnjavaju iz MOD-a.

Ističu da radna mjesta za vojnike po ugovoru zavise od funkcionalne i operativne namjene jedinice.

“Najčešće su to zadaci iz domena posluživanja i održavanja različitih borbenih sistema, obezbjeđenja vojnih sastava u mjestu i pokretu, obezbjeđenja ličnosti, potom obavljanje protokolarnih poslova, izvršavanje brojnih taktičkih i operativnih zadataka u misijama i operacijama u kojima Vojska učestvuje. Vojnici predstavljaju operativnu snagu svakog vojničkog sastava”, poručuju iz Ministarstva odbrane.

U formacijskoj strukturi Vojske zastupljenost vojnika po ugovoru je, kako navode, na nivou od 45 odsto ukupne popunjenosti svim kategorijama zaposlenih, i dodaju da trenutno nedostaje približno 25 odsto u odnosu na projektovanu strukturu Vojske.

“U toku je javni oglas koji je raspisan za prijem 28 vojnika po ugovoru za Vojnu policiju i Gardu. Za popunu ostalih slobodnih radnih mjesta u Vojsci oglas će se raspisati kada se procijeni da na tržištu rada postoji dovoljan broj nezaposlenih mladih ljudi koji bi mogli biti zainteresovani za rad u Vojsci. Ministarstvo odbrane vodi kontinuiranu kampanju u crnogorskim srednjim školama čiji je cilj privlačenje budućih kadrova. Model kampanje prilagođen je toj ciljnoj grupi, a to su đaci završnih razreda, kada se razmišlja o izboru zanimanja”, navode u MOD-u i dodaju da nastavni programi za srednje škole samo djelimično zadovoljavaju potrebe za specifičnim zanimanjima potrebnim Vojci Crne Gore.

Stoga intenzivno sarađuju sa pojedinim srednjim školama kako bi dio učenika obavljao obaveznu praksu upravo u jedinicama Vojske Crne Gore te, nadaju se, neko od njih, prepoznao rad u Vojsci kao svoje buduće zanimanje.

Ulaganje u vojnu infrastrukturu jedan od prioriteta Ministarstva odbrane

Infrastrukturni objekti koje koristi Vojska Crne Gore uglavnom su izgrađeni za vrijeme bivših državnih uređenja i veliki dio objekata zahtijeva renoviranje, sanaciju, pa i rekonstrukciju, objašnjavaju u MOD-u.

“Jasno je da potreba za modernizacijom infrastrukture Vojske Crne Gore postoji. Ministarstvo odbrane redovno iz Budžeta Crne Gore planira sredstva za infrastrukturne projekte i modernizaciju, u cilju stvaranja boljih uslova rada i smještaja pripadnika Vojske, u skladu sa NATO standardima. Trenutno se gradi zgrada za Komandu Mornarice u kasarni “Pero Ćetković” u Baru, hangar za lakooklopna vozila u kasarni “13. jul” u Nikšiću, objekat prijavnice u kasarni “13. jul” u Nikšiću, hangar za smještaj vazduhoplova na Vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Zeti, benzinska pumpa u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, a rekonstruiše se objekat u kasarni “Breza” u Kolašinu”, navodi se u odgovoru.

Pored navedenog, za ovu godinu, kako ističu, planirana je izgradnja hangara za smještaj lakooklopnih vozila i rekonstrukcija objekta 22 u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima, kao i izgradnja novog objekta Komande u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu.

“Takođe, u saradnji sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u toku decembra 2023.godine i januara 2024.godine, zbog dotrajalnosti su srušeni i uklonjeni neki objekti u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Podgorici. Isto je planirano i za dotrajale vojne objekte u drugim vojnim kasarnama u Crnoj Gori. Na mjestima uklonjenih objekata planira se izgradnja novih, sa propratnim sadržajima koje će koristiti jedinice Vojske Crne Gore”, naglašavajju u Ministarstvu odbrane.

Jasno je da je ulaganje u vojnu infrastrukturu jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i da će se nastaviti sa obezbjeđivanjem sredstava koja će biti iskorišćenja za ovu namjenu, poručuju iz ovog resora u odgovorima za Gradski portal.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content