Ne koristite kantarionovo ulje za sunčanje

Radio Titograd

01.06.2024, 06:21h

2 min

Foto:Pixabay

 

Novi opasan trend koji se širi mrežama je odbacivanje krema za sunčanje zbog mita o njihovim navodnim kancerogenim svojstvima. Tu je i preporuka o korišćenju ulja za sunčanje, a jedno od njih je i kantarionovo.

Doktorka Marijana Tubić za Zadovoljna.rs objašnjava koje efekte koje ovo ulje ima na kožu kada se izlažemo suncu.

Iako volimo TikTok zbog raznih savJeta o lepoti, modi, ali i zbog recepata i zabavnog sadržaja, na ovoj mreži se mogu naći ljudi bez ikakvog medicinskog obrazovanja i iskustva, koji nerijetko dijele preporuke. Jedna od njih je i da se kreme sa SPF-om izbace iz upotrebe zbog navodnih kancerogenih svojstava, te da se umjesto toga za sunčanje uvedu prirodna ulja ili da jednostavno izađete na sunce bez ikakve zaštite.

Među nekim predlozima se našlo i kantarionovo ulje. Dermatološkinja Marijana Tubić otkriva šta misli o tome.

„Dobra dejstva kantariona su opšte poznata i njih zaista ne bih da umanjim ni u jednom trenutku. Priroda i ljekovite trave su nas vjekovima i održale“, kaže ona.

Ipak, treba imati na umu sljedeće – kantarion kao ljekovito ulje da, ali kao ulje za sunčanje – veliko ne!

„Poznato je djelotvorno dejstvo kantariona i kod suve i ispucale kože. Međutim, problem nastane kada se kantarion izloži suncu. Kantarionovi aktivni sastojci hipericin i pseudohipericin su fototoksični. Pod dejstvom sunčevih zraka ove supstance mijenjaju svoj sastav. Oslobađaju se supstance koje na koži mogu izazvati iritacije. Može doći do pojave alergijske reakcije, pa čak i vrlo često do opekotina, posebno kada osobe sa svijetlom puti nanesu kantarionovo ulje drugog ili trećeg dana na moru i izlože se suncu. Voljela bih naglasiti da su studije dokazale i fototoksičnost na koži kada se kantarion uzima i oralno, tj. u tabletama“, ističe Marijana.

Ona upozorava na još jednu stvar.

„Na vašoj koži u dodiru sa suncem može ostaviti trajne posledice u vidu fleka. Ako koristite kantarionovo ulje kao neku vrstu njege za vašu kožu, nanosite ga nakon tuširanja uveče na vlažnu kožu i ne izlažite se suncu.“

Pritom činjenica je da je rak kože sve češći.

„Sada smo u mjesecu borbe protiv melanoma kože. Iz godine u godinu broj oboljelih raste, a glavni krivac za to je sunce i neadekvatna zaštita. Kada ste na moru na kožu nanosite kreme sa SPF 50, neka budu vodootporne. Stavljajte ih 20 minuta prije izlaska napolje. Napomenula bih da je SPF zaštita neophodna i u svakodnavnom zivotu, naročito tokom ljetnjih meseci“, zaključuje doktorka.

Mada mnogi trendovi sa društvenih mreža prođu brzo i bez većih reakcija, ovog puta je većina doktora samoinicijativno odlučila da upozori sve one koji šire dezinformacije, kao i one koji bi možda poslušali – da sunčanje bez zaštitne kreme može biti izuzetno opasno.

Dr Raješ Nair, onkološki hirurg na Institutu za tumore u Orlandu je je naglasio: „Što se tiče krema za sunčanje, zaštitne prednosti daleko nadmašuju sve poznate rizike, ali ako ste zabrinuti zbog hemikalija ili sastojaka u kremi za sunčanje, mineralna sredstva za zaštitu od sunca kao što je cink oksid nude fizičku barijeru za sunce i dokazano su bezbjedna“.

Poznata dermatološkionja, Nevenka Dokmanović je na svom Tik Toku podijelila video u kom govori upravo o ovome. Ona kaže da postoji mineralni zaštitni faktor i organski, odnosno, hemijski zaštitni faktor.

„Mineralni zaštitni faktori su oni koji najčešće u sebi imaju cink oksid, titanijum dioksid i oni kada se nanesu na kožu odmah djeluju, zato što djeluju kao reflektor sunčevih zraka“, objašnjava ona u svom videu.

„Organski, odnosno, hemijski zaštitni faktor sadrži aktivne supstance koje se zapravo impregniraju u našu kožu i upijaju sunčeve zrake, pretvarajući energiju sunčevih zraka u toplotu“.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 19:18h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 16:16h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Skip to content