Nauka objasnila zašto bake „više vole“ unuke nego svoju djecu

Radio Titograd

08.05.2024, 07:06h

2 min

Foto:Pixabay

 

Istraživanje Univerziteta Emori u Atlanti, u američkoj državi Džordžiji, pokazalo je ono što većina već zna – da se bake prema unucima ponašaju drugačije nego prema vlastitoj djeci.

Džejms Riling, profesor antropologije, psihijatrije i bihevioralnih nauka na Emoriju, uporedio je rad mozga oko 50 žena koje su bile u kontaktu s barem jednim biološkim unukom u uzrastu od 3 do 12 godina.

Tokom istraživanja su funkcionalnom magnetnom rezonancom skenirani mozgovi baka dok su gledale fotografije svoje djece, unuka i slike nepoznatih odraslih osoba i djece.

„Kada su bake gledale slike svojih unuka, posebno su aktivirale djelove mozga koji su uključeni u emocionalnu empatiju, poput inzularnog i sekundarnog somatosenzornog korteksa”, rekao je Riling o nalazima studije, koji su objavljeni u časopisu „Proceedings of the Royal Society“.

Jednostavno rečeno, “emocionalna empatija” je sposobnost osjećanja emocija koje osjeća druga osoba, objasno je profesor.

“Kada su gledale slike unuka i istopolnog roditelja, koji je često, ali ne uvijek, njeno odraslo biološko dijete, djelovi mozga uključeni u kognitivnu empatiju, poput prekuneusa, posebno su se aktivirali”, dodao je on.

Kognitivna empatija (koja se naziva i teorija uma) je razumijevanje na kognitivnom nivou šta neko misli ili osjeća i zašto. Čak se možete pokušati staviti na njihovo mjesto, ali postoji manje zajedničkog emocionalnog iskustva nego kod emocionalne empatije.

Riling i njegov tim su ranije sproveli sličnu studiju u kojoj su očevi gledali slike svoje djece. U poređenju s podacima iz te grupe očeva, bake su pokazale jaču aktivaciju od očeva u područjima mozga koja su uključena u emocionalnu empatiju i područja koja su uključena u nagrađivanje i motivaciju.

Riling je rekao da je ovde važno napomenuti da je unutar grupa bilo varijacija od osobe do osobe. Na primjer, neki su očevi postigli bolje rezultate na testu empatije.

Odgovor su dale i same bake

Marion Konvej, baka troje djece i blogerka na “The Grandma Chronicles”, misli da uopšteno doživljava više “uzbuđenja i zadovoljstva” sa svojim unucima.

“Budući da zapravo niste autoritet, tu ste da pružite podršku, to otvara prostor s obje strane za odnos bez stresa”, rekla je ona za medije.

Daun Dejvis, osnivač kalifornijske onlajn zajednice baka „GaGa Sisterhood“, rekla je da ima drugačiji odnos sa svoje troje unučadi i da ih doživljava kao čist užitak.

“Drugačija vrsta bliskosti koju osjećam sa svojom djecom u odnosu na svoje unuke zasniva se na našoj zajedničkoj istoriji”, rekla je i dodala: “Samo ih volite bezuslovno i mislite da je sve što rade i govore predivno i izvanredno.”

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

10:07h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:01h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:48h

Skip to content