Naučnici vjeruju da su snimili prvo novorođenče bijele ajkule

Radio Titograd

31.01.2024, 06:40h

2 min

Foto:Printscreen

 

Video snimljen dronom na obali južne Kalifornije možda je otkrio prvi ikad pogled na novorođenče velike bijele ajkule u divljini, piše CNN.

Bijela ajkula duga 1,5 metara primjećena je 9. jula 2023. godine, na oko 400 metara od obale Karpinterije u Kaliforniji. Nju su iz vazduha usnimili režiser filma o divljim životinjama Karlos Gauna i Filip Stern, student doktorskih studija na odjeljenju za biologiju na Univerzitetu Kalifornija Riversajd.

Blijeda boja i veličina ajkule odmah su se naučnicima učinile neobičnim. Odrasle velike bijele ajkule su sive odozgo i bijele ispod.

Gauna i Stern su kasnije pregledali slike i video i primijetili su tanak, bijeli film koji je prekrivao ajkulu i koji se skidao sa životinje dok se kretala.

„Uvećali smo slike, pustili usporeni snimak i shvatili da se bijeli sloj skida sa tijela dok je plivala“, rekao je Stern u saopštenju za javnost. „Vjerujem da je to bila novorođena bijela ajkula koja je odbacivala svoj embrionalni sloj“, kazao je, prenosi CNN.

Oni su dokumentovali svoja zapažanja u studiji objavljenoj u časopisu Environmental Biology of Fishes journal.

„S obzirom na to da bijele ajkule proizvode mlijeko u materici, postoji mogućnost da je ova tečnost ili druga tečnost mogla da se zalijepi za ajkulu neposredno prije rođenja“, primijetili su autori u studiji.

Ako je njihova procjena tačna, to je prvi put da je novorođena velika bijela ajkula primjećena u divljini.

„Tamo gdje bijele ajkule rađaju jedan je od ‘svetih grala’ nauke o ajkulama. Niko nikada nije mogao da odredi gdje se one rađaju, niti je iko vidio novorođenu bebu ajkule živu“, rekao je Gauna u saopštenju za javnost.

Bebe ajkule nalažene su u stomaku mrtvih odraslih jedinki, ali nikad tek rođene u divljini, kazali su.

Alternativno objašnjenje za bjeličastu boju ajkule moglo bi biti da je u pitanju nepoznat poremećaj kože, prema studiji. Međutim, Gauna i Stern su rekli da vjeruju da je najvjerovatniji odgovor to da je životinja koju su vidjeli novorođenče velike bijele ajkule, navodi se u saopštenju.

Njegov oblik i veličina ukazuju na novorođenče: tanko sa zaobljenim vrhovima peraja, navodi studija. Pored toga, drugi istraživači sugerišu da je ova lokacija na obali centralne Kalifornije rodno tlo za velike bijele ajkule.

Gauna i Stern su takođe primijetili u studiji da su zrele ajkule primjećene u istoj oblasti istog dana i dan prije nego što je snimak napravljen.

„Po mom mišljenju, ova životinja je vjerovatno bila stara nekoliko sati, možda najviše jedan dan“, rekao je Stern.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Skip to content