Naučnici razvijaju vakcinu za visok holesterol

Radio Titograd

30.12.2023, 05:53h

2 min

Foto:Pixabay

Nova vakcina u razvoju cilja na loš holesterol i nudi novu nadu u smanjenje kardiovaskularnih bolesti na pristupačan i efikasan način.

U toku je revolucionarna vakcina koja nudi potencijalno rešenje za široko rasprostranjeni problem visokog holesterola, koji pogađa skoro 40 odsto odraslih Amerikanaca. Ta inovativna vakcina, koja je trenutno u razvoju, cilja na loš holesterol, posebno na lipoproteine niske gustine (LDL), za koje se zna da izazivaju začepljenje arterija i povećavaju rizik od moždanog udara, piše Zimo.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Novom Meksiku i Univerziteta u Kaliforniji, vakcina se fokusira na ključni protein, proprotein konvertazu subtilizin/keksin tip 9 (PCSK9), povezan sa LDL-ovima. Istraživanje je objavljeno u časopisu „NPJ Vaccines“.

Vakcina je zasnovana na neinfektivnoj virusnoj čestici, samo na virusnoj ljusci, koja se može koristiti za razvoj vakcina protiv raznih problema, objašnjava molekularni genetičar Brajs Čekerijan.

Posebni receptori jetre regulišu nivoe LDL-a, ali višak PCSK9 može inhibirati ove receptore, omogućavajući više lošeg holesterola u krvotok. Kombinovanjem malih komada PCSK9 sa neinfektivnom virusnom česticom, naučnici su pokrenuli imuni odgovor koji je neutralisao pomenuti štetni protein.

Jeftinija i široko primjenljiva alternativa
Rezultati testova na miševima i majmunima pokazali su sposobnost vakcine da smanji loš holesterol u krvi i do 30 odsto. Za razliku od sadašnjih inhibitora PCSK9, novo rešenje nudi uporedivu efikasnost, uz potencijalno nižu cijenu. Čekerijan ističe cilj razvoja tog novog pristupa, koji je jeftiniji i šire primjenjiv.

Dok je vakcina spremna za ljude još uvijek daleko, obećavajući rezultati do sada daju nadu za pristupačniju alternativu, koja traje oko godinu dana po dozi.

Naučnici su optimistični u pogledu potencijalnog uticaja na skoro 18 miliona života izgubljenih godišnje zbog kardiovaskularnih bolesti.

Nadamo se da ćemo imati vakcinu kod ljudi u narednih deset  godina, kaže Čekerijan, priznajući da je pred nama opsežan vremenski okvir za eventualno uvođenje te nove vakcine.

Sa više od decenije razvoja iza toga, sljedeća faza istraživanja uključuje ispitivanja na ljudima, koja zauzvrat zahtijevaju dodatna istraživanja i finansiranje za potencijalnu revoluciju u kardiovaskularnom zdravlju, prenosi N1 Zagreb.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

13:56h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:52h

Titogradske vijesti, top2,

12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:50h

16.02.2024. u 07:13h

16.02.2024. u 07:13h

Skip to content